İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı: Sınır geçişi videoları gerçek değil

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, Taliban'dan kaçan binlerce Afgan'ın İran üzerinden Türkiye'ye geçtiğine dair videoları yalanladı.

Binlerce mültecinin sınırdan geçişine ait görüntü Gazeteci Ruşen Takva'nın Twitter hesabından (@RusenTakva) alınmıştır.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, son dönemde Afganistan'da yaşanan gelişmeler üzerinden düzensiz göçmenlerin kalabalık gruplar halinde kontrolsüz biçimde sınırlardan girdiğine ilişkin görüntüleri yalanladı.

Yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu videoların bir kısmının İran içlerinden, bir kısmının İran-Afganistan sınırından, bir kısmının da Afganistan-Tacikistan sınırından olduğunu savunan Çataklı, "Bu videolarla, sınır güvenliğinin olmadığına ve düzensiz göçmenlerin Türkiye içerisinde istedikleri şekilde dolaşabildiklerine dair kamuoyunda algı oluşturulmaya çalışıldığını" söyledi.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı

'VİDEOLAR KASITLI PROVOKASYON AMAÇLI'

Güvenlik duvarı, aydınlatma, gözetleme ve algılayıcı gibi tüm sınır fiziki güvenlik tedbirlerinin tamamı hayata geçirilene kadar hudut birliklerinin talepleri doğrultusunda valiliklerin koordinasyonunda her türlü geçici tedbirin alınmasının sağlandığını ifade eden Bakan Yardımcısı Çataklı, şöyle devam etti:

"İfade etmek isteriz ki düzensiz göçle mücadelemiz aralıksız sürmektedir. Sınırlarımızda yakalamalar da olmaktadır. Nitekim 2016 yılında 174 bin 466, 2017 yılında 175 bin 752, 2018 yılında 268 bin 3, 2019 yılında 454 bin 662, 2020 yılında 122 bin 302 ve 2021 yılında 62 bin 687 düzensiz göçmen yakalanmıştır. Ancak son dönemde Afganistan'da yaşanan gelişmeler üzerinden düzensiz göçmenlerin kalabalık gruplar halinde kontrolsüz biçimde sınırlarımızdan girdiği iddiasına yönelik görüntüler ülkemiz sınırlarından olmayıp gerçeği yansıtmamaktadır. Birtakım çevrelerce kasıtlı olarak provokasyon içerikli videolar yoluyla kamuoyunda oluşturulmak istenen algının aksine bütün birimlerimiz tarafından düzensiz göçün önlenmesi amacıyla tüm imkan ve kabiliyetler kullanılmak suretiyle gerekli tedbirler en üst düzeyde alınmaktadır." (HABER MERKEZİ)