İbrahim Kalın: Herkes köprüleri yakarsa Rusya'yla kim konuşacak?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Katar'ın başkentinde düzenlenen Doha Forumu'nda, tüm dünyanın Rusya'yla ilişkilerini kesmesine karşı uyarıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna'daki savaşa son verilebilmesi için 'Türkiye'nin ve diğer ulusların Rusya'yla konuşmaya devam etmesi gerektiğini' söyledi. Kalın, "Eğer herkes Rusya'yla köprüleri yakarsa, o zaman en sonunda onlarla kim konuşacak?" dedi.

Doha Forumu'nda konuşan Kalın, "Ukraynalılar kendilerini savunmaları için mümkün olan her şekilde desteklenmeli... Fakat Rusların tezinin de, öyle ya da böyle duyulması gerekiyor" ifadelerini kullanarak Moskova'nın sıkıntılarının 'haklı görülmese bile anlaşılması gerektiğini' söyledi.

'ÜZERİNDE SORU İŞARETİ OLAN SERMAYEYİ KOVALAMIYORUZ'

Aynı forumun bir başka panelinde konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu ise bazı Rus şirketlerinin yaptırımlar nedeniyle operasyonlarını Türkiye'ye kaydırdığını söyledi. Dağlıoğlu, Türkiye'nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çıkar sağlayacak kişilerle iş yapıp yapmadığına dair soruya ise şu yanıtı verdi: "Üzerinde soru işareti olan herhangi bir yatırımı veya sermayeyi hedef almıyoruz, peşine düşmüyoruz, kovalamıyoruz."

ÇAVUŞOĞLU, OLİGARK SORUSUNDA MODERATÖRLE GERİLİM YAŞAMIŞTI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün, aynı forumda katıldığı panelde Rus oligarkların Türkiye’ye geldikleri yönündeki iddiaları nedeniyle moderatör Hadley Gamble ile gerilim yaşamıştı. Bakan Çavuşoğlu, "Biz yasal olmayan bir şeye asla izin vermeyiz” yanıtını vermiş, Gamble'ın araya girmesine de tepki göstererek, "Ben sizin sorunuza cevap verdim, hiçbir yasadışı faaliyete izin vermeyeceğiz dedim, çok açık ve net bir cevap. Eğer Rus oligarklar benim ülkemi ziyaret ederlerse ben prensip olarak yaptırımlara katılmadığım için, o yüzden bir Rus vatandaşı gelebilir. Şu anda da Rus turistler geliyor. Yasalsa istediklerini yapabilirler, uluslararası hukuka aykırı ise o zaman iş başka" demişti. (DIŞ HABERLER)