İBB’ye bağlı zabıtaların Kürtçe müziği engellemesi sürüyor

Taksim İstiklal Caddesi’nde sokak müzisyenleri sürekli zabıtalar tarafından çeşitli bahanelerle engelleniyor. Müzisyen Zana Zendo, “Bilinçli bir şekilde izin verildi, daha sonra iptal edildi” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde Kürtçe şarkı söyleyen müzisyenlerin zabıtalar tarafından engellenmesi sürüyor. Müzisyenler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı zabıtaların çeşitli bahanelerle kendilerini engellediklerini belirterek bunun "kabul edilebilir bir tarafı olmadığının, haklarını savunmaktan vazgeçmeyeceklerinin" altını çizdi. 

İstanbul Taksim'de yıllardır Kürtçe müzik yapan müzisyenler, İBB'ye bağlı zabıtalar tarafından geçtiğimiz ağustos ayında engellenmişti. Bunun üzerine müzisyenler, Saraçhane’deki İBB binası önünde şarkı söyledikten sonra, bir gitar kırarak engellenmelerine tepki göstermişti. Müzisyenler daha sonra ise İstiklal Caddesi'nde bir araya gelerek şarkılarla İBB'yi protesto etmişti. 

'İNSANLARIN ARASINDA MÜZİĞİ DURDURUP GİTARLARIMIZI ALIYORLAR'

Yaklaşık 10 yıldır müzisyen olan Zana Zendo, tek geçim kaynaklarının müzik olduğunu ancak son zamanlarda zabıtaların Kürtçe müzik yapmaya engel olduğunu söyledi.

"İnsanların içinde müziği durdurup gitarlarımızı almaya çalıştılar. Ben ve arkadaşlarım gitarlarımızı vermedik. Yanlış bir şey yapmadığımızı söyledim. Şarkı söylemek için bize izin verdiler. Ancak birileri kasten Kürtçe söylediğimiz için bizim izinlerimizi iptal etti" ifadelerini kullanan Zendo, "Zabıtalar bunu ne kadar inkâr etse de biz ne yapmaya çalıştıklarının farkındayız. Bizi siyasetin bir parçası yapmaya çalışıyorlar. Zabıtalar, ‘Biz sizlere karışmak istemiyoruz ama yukardan bize baskı yapıyorlar, biz de buraya gelmek zorunda kalıyoruz’ dediler" diye konuştu.

'İZİNLERİMİZİN BİTMESİNE ON AY VAR'

Zendo, bugün tekrar İstiklal Caddesi'nde şarkı söyleyeceklerini, bir engelleme ile karşılaşmaları halinde tekrar İBB'nin Saraçhane binası önünde durumu protesto edeceklerini ifade etti: "Para cezasıyla, gitarlarımızı almakla bizi engelleyemeyecekler. Hakkımızı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Her seferinde gelip izinleriniz var mı diye soruyorlar. İzinlerimizin bitmesine daha 10 ay var. İzinleri gösteriyoruz geçersiz diyorlar. Bilinçli bir şekilde izin verilip iptal edildi."