İBB'nin 2022 bütçesinde akaryakıt gideri: 3 milyar 200 milyon TL

İBB Meclisi’nde bugün İETT 2021 yılı faaliyet raporu onaylandı. Meclis toplantısına akaryakıta gelen zam tartışmaları damga vurdu.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin bugünkü toplantısında İETT 2021 yılı faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi. Raporu meclise sunan Genel Müdür Alper Bilgili, son dönemde ekonomide, dövizde ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan değişimlerin İETT’ye ciddi oranda olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekti. İBB İYİ Parti Grup Sözcüsü Dr. Suat Sarı “Merkezi hükümet hatalarını daha da devam ettirmeden akaryakıttan alınan KDV ve ÖTV tutarlarını toplu taşıma hizmeti veren kurumlar, taksi, servis ve minibüs esnafından almamalıdır” dedi. AK Partili Meclis üyesi Mehmet Selim Bilmen, Sarı’nın konuşmasına tepki gösterdi. İBB CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı ise “2021 yılı bütçesinde 785 milyon TL olarak ayırdığımız akaryakıt gideri 2022 bütçemizde 3 milyar 200 milyona dayandı. Akaryakıt giderleri İETT’nin toplam giderlerinin yüzde 50’sinin üzerine çıktı" diye konuştu.

Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda İETT Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılı faaliyet raporu görüşüldü. Raporu Meclis'e sunan İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, İstanbul’da şehir içi toplu taşıma yolcusunun yüzde 60’ını taşıdıklarını ve 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 422 milyon yolcu taşıdıklarını söyledi. Geçen yıl İETT’nin bütçesini etkileyen ekonomik göstergelerde en az yüzde 50 oranında artış yaşandığına dikkat çeken Bilgili, buna rağmen yatırım ve hizmetlere hız kesmeden devam ettiklerini kaydetti.

Bilgili, "Tam 7 yıl sonra aldığımız yeni metrobüs araçlarıyla filomuzun yaşını 11’den 9’a indirdik. Adalar’da, Türkiye’nin ilk yerli, tescilli 60 elektrikli aracıyla hizmet vermeye başladık. 50 elektrikli otobüs alımı için de ihaleye çıkıyoruz. Hatta 2020’de toplam 223 milyon km yapılırken, bu sene 227 milyona yükselttik. 2022 yılında da bu sayıyı 230 milyona yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi.



KUR VE AKARYAKIT ARTIŞI BÜTÇEYİ ETKİLEDİ

Son dönemde ekonomide, dövizde ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan değişimlerin İETT’ye ciddi oranda olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken Bilgili; yakıt harcamasının giderlerin yarısını oluşturduğunu, enflasyon ve buna artışlarının da kurum bütçesine etkisini en az yüzde 50 oranında artırdığını söyledi. Bilgili, İETT’nin 2021 yılı gider bütçesinin 3 milyar 453 milyon 140 bin 979 lira olarak gerçekleştiğini, gelir bütçesinin ise 744 milyon 275 bin 645 liralık ek finansman ile gider bütçesiyle eşitlendiğini de sözlerine ekledi.

‘DİBE VURDUK’

İYİ Parti grubu adına söz alan Grup Sözcüsü Suat Sarı ise finansal duruma değinerek "Merkezi hükümetin toplu taşıma için yerel yönetimlere 1 kuruş dahi yardım yapmaması; ucube Cumhurbaşkanlığı sisteminin özellikle Millet İttifakı’ndaki belediyelere uyguladığı düşman siyasetin tezahürü olarak belleklerimizde yerini korumaktadır" dedi. Cumhurbaşkanlığı’nda 300 otobüs alımıyla ilgili olarak 90 milyon Euro'luk krediye de atıfta bulunan Sarı “Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi ile ekonomide uçacakken, ‘oylarınızı bana verin bakın doların hali ne olacak’ derken, adeta dibe vurduk. Kasada 300 otobüsün kredisine garanti verecek para dahi kalmamış. 128 milyar doların nereye gittiğinin hesabını veremeyenler, bakanlığını kazıklayan bakanı Yüce Divan'a gönderemeyenler, çeşitli kurumlardan 4 maaş alan partili bürokratların sayısını her geçen ay arttıranlar, nedense söz konusu İstanbul olunca İstanbul'un 300 otobüsüne onay vermiyorlar” diye konuştu ve yakıt fiyatlarına gelen zamlardan bahsetti.

AK Partili Meclis üyesi Mehmet Selim Bilmen, Sarı’nın konuşması üzerine söz alarak özetle "İETT’nin 2021 yılı yapılan bütçesi 8 milyar lira. Gerçekleşmesine baktığında 3 milyar 453 milyon olduğunu görüyorsunuz. Bize burada ekonomi ya da matematik öğretmeye çalışan Suat Bey bence gitsin bunu İETT’ye öğretsin. Birbiriyle alakasız verileri peş peşe koyup mantık aramak mantıksızdır" diye konuştu.

‘SAPMALARA UĞRADI’

CHP Grubu adına söz alan Mesut Kösedağı ise şöyle konuştu:

“2021 yılına başlarken özellikle mali açıdan düşündüğümüz birçok rakam ciddi şekilde sapmalara uğradı. Ülkemizde yaşanan ve hâlâ adı konulmayan ama devalüasyonun da ötesinde bir ekonomik kriz yaşadık. 1 liraya aldığımız maydanoz 5 TL’ye, 5 liraya aldığımız domates 30 TL’ye, kabak 20 TL’ye, kafede içtiğimiz bir bardak çay bir anda 15 TL’ye çıktı. Tabi ki bunların İETT’yle ne ilgisi var diyeceksiniz? Bundan 8 ay önce Antalya’dan İstanbul’a domates taşıyan bir kamyon 7 bin TL mazot yakarken bugün bu rakam 18 bin TL’ye fırlamıştır. Aradaki 11 bin TL artan maliyetten dolayı domatesin kilosu bugün 30 TL. Her ne kadar maaşımızı dolarla almasak da arabalarımız maalesef benzinle çalışıyor."

‘GİDERİN YÜZDE 50’SİNİ GEÇTİ’

Bu süreçte İETT’yi en çok kalemin akaryakıt giderleri olduğunu belirten Kösedağı “2021 yılı bütçesinde 785 milyon TL olarak ayırdığımız akaryakıt gideri 2022 bütçemizde 3 milyar 200 milyona dayandı. Akaryakıt giderleri İETT’nin toplam giderlerinin yüzde 50’sinin üzerine çıktı. Sadece bu kalem bile kurumun ne şartlarda hizmet vermeye çalıştığının en büyük kanıtıdır. Bunun yanında elektriğe, doğalgaza, yedek parçaya gelen zamlarla beraber kurumun elinde sadece bilet gelirleri kaldı” dedi.

RAPOR KABUL EDİLDİ

Toplantıda parti grupları adına yapılan konuşmaların ardından oylamaya sunulan İETT Genel Müdürlüğü 2021 Yılı Faaliyet Raporu; 92 kabul, 126 ret oyu aldı. 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 26. maddesindeki hüküm gereği, dörtte üç oy çoğunluğuna ulaşmadığı için faaliyet raporu kabul edilmiş oldu. (HABER MERKEZİ)