İBB'den Tarım Bakanlığı'na yanıt: Kayıp atların sorumluluğu sizde

Adalar’daki atların kaybolmasıyla ilgili Tarım Bakanlığı'nın açıklamasına İBB'den karşı açıklama geldi: "Genelgeye göre atların sahiplendirilmesiyle birlikte atların sorumluluğu İBB'den çıktı."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Adalar’daki atların kaybolmasıyla ilgili Tarım Bakanlığı ve İBB arasında “sorumluluk” tartışması devam ediyor. Dün Tarım Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Sahiplendirilmiş atların denetim ve kontrolü Sayın İmamoğlu'nun iddia ettiği gibi il ve ilçe tarım orman müdürlükleri yetkisinde değildir" ifadelerini kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bunun üzerine bir açıklama yaparak sevkiyat başladığı andan itibaren mevzuat gereği bakanlığın yükümlü olduğunu söyledi.

‘ATLARIN SORUMLULUĞU İBB’DEN ÇIKMIŞ OLDU’

İBB, bakanlık tarafından atlara mikroçip takıldığını hatırlatarak şunları söyledi: "Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 18 Şubat 2021 tarihli, ‘Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi’ nakil öncesi atların muayene edilmesi, sağlık raporunun ve sevkiyatına izninin verilmesi konusunda resmi veteriner hekimi görevlendiriyor. Yine aynı genelgeye göre, il dışı sevklerde de varış yerindeki sorumluluk, hayvanın işletmesinin bağlı bulunduğu bakanlığın il ya da ilçe müdürlüğüne devrediliyor. Varış işletmesinde hayvanın yeni pasaportunun düzenlenmesini, bakanlık teşkilatlarıyla sınırlıyor. Başka bir deyişle; bu noktada atların sorumluluğu İBB’den çıkmış oldu.”

‘SEVKİYATLA BİRLİKTE İBB’NİN YETKİSİ KALMADI’

Gerek adada gerekse ülke çapında atların kimliklendirilmesi ve izlenmesi işinin Bakanlık yetki ve sorumluluğunda olduğunun belirtildiği açıklamada sevkiyatın başladığı andan itibaren İBB’nin herhangi yetki ve sorumluluğunun kalmadığı ifade edildi. Sevkiyatın gerçekleşmesinden sonra atlarla ilgili tüm yasal yükümlülükler, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili yönetmelikleri çerçevesinde atları sahiplenenler ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasındadır” ifadelerini kullanan İBB, At Sahiplendirme Taahhütnamesi’nin de atları sahiplenen kişi ve kurumlara, ‘5996 sayılı yasadaki tüm faaliyet, kontrol ve koordinasyonlarda yetkili Tarım ve Orman Bakanlığı’na karşı yükümlülüklerini hatırlatan’ maddelerden oluştuğu vurgulandı. (HABER MERKEZİ)