İBB'de 45 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme imzalandı

İBB ile Hak-İş ve Türk-İş arasında sürdürülen toplu iş görüşmeleri sonunda imzalar atıldı. İSKİ ve İBB iştiraki toplam 19 şirkette çalışan yaklaşık 45 bin emekçiyi kapsayan anlaşma için Yenikapı Kadir Topbaş Gösteri ve Kültür Merkezi’nde tören yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Hak-İş ve Türk-İş arasında, İSKİ ve İBB iştiraki toplam 19 şirkette çalışan yaklaşık 45 bin emekçiyi kapsayan anlaşma imzalandı.

Yenikapı Kadir Topbaş Gösteri ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Türk-İş Genel Sekreteri Ramazan Ağar birlikte imza attı. İmamoğlu, “Hakkınızın karşılığını alma konusunda yürünen bu yol da kutsaldır” “dedi. Çalışanların, kendi bireysel özgür tercihleriyle, istedikleri sendika çatısı altında haklarını özgürce arayabilmelerinin önemine vurgu yapan İmamoğlu, şunları söyledi:

HAK ARAMAYA HİÇ KİMSE MANİ OLAMAZ: Buna hiç kimse mani olamaz. Herkes bilmelidir ki, bu hak, emekçinin kendi bireysel ve özgür hakkı. Bu anlayışa sahip bir yönetim olarak, toplu iş sözleşmelerine başından beri çok hassas davrandık ve özel bir önem verdik. Çünkü toplu iş sözleşmeleri, müzakere ile uzlaşma ile karşılıklı denge ve hassasiyetle çözmenin ifadesidir. Bunu yürütürken de çok hassas davranmak, birbirini dinlemek, anlamak, hissetmek zorunluğu vardır. Çalışma hayatında huzur ve barış, ancak tüm tarafların birbirlerini gözeten, evrensel ilkelere değer veren, sorumlu bir tutum içerisinde olması ile sağlanabilir. Yani, ‘Ben’ değil, ‘Biz’ diyebilmektir. Tarafların kendilerini tek başına haklı görmelerinin, bu tür iletişimde, bu tür istişare ortamlarında haklı görmesini yetmeyeceğini, bu haklılığın toplumsal vicdana da toplumsal ortamın gereklerine de uyması ve karşılık bulması şarttır.

HAKKIN GÜCÜ BÜYÜDÜKÇE SORUMLULUĞUMUZ ARTAR: Sahip olduğumuz hakkın gücü ve etkisi büyüdükçe, inanın ki yüklediği sorumluluk da boyutu da bir o kadar artar. Belediyecilik gibi, gerçekten insanların günlük yaşamlarını doğrudan ilgilendiren konularda hizmet üretiyorsak sorumluluğumuzun çok daha fazla olduğunu bilmeliyiz. Çok ağırdır bu sorumluluk. Çünkü unutmayalım ki sadece 16 milyon İstanbullu değil, etkin nüfusuyla aslında 20 milyonluk topluma hizmet eden bir alanda iş gücüsünüz, Toplu iş sözleşmeleri, yalnızca tarafların birbirine verdikleri yalın değildir, Bu aynı zamanda hepimizin, sendikaların, Büyükşehir Belediyemizin hep birlikte İstanbul’a, yani 20 milyon insana verilmiş bir sözün ifadesi olarak da görüyorum. Yükü, ağırlığı işte bu kadar mühimdir.” 

 

 

ARSLAN: İSTANBUL VE ÜLKEMİZ İÇİN BAŞARI

Sendika temsilcileri de olumlu sonuçlanan süreçten dolayı İmamoğlu’na teşekkür etti. Hak-İş Genel Başkanı Arslan şöyle konuştu: "Uzun müzakereler yapıldı. Gerçekten uzun bu müzakerelerin sonunda da çatışma olmadan, kavga olmadan, gerçekten her iki tarafı da sıkıntıya sokmadan, masada sosyal diyalog mekanizmalarının hakkını vererek hem sendikalarımızın değerli başkanlarının büyük bir özverisi hem işveren temsilcilerimizin bu konudaki gayretleri, tabii ki sizin öncülüğünüzde ve sizin verdiğiniz istikamette bu sonucu elde edilmesi son derece önemliydi. İstanbul için bu son derece önemli ve anlamlıydı. Ben, bu sürecin başarılı bir şekilde sonuçlanmış olması, toplu iş sözleşmesi süreçlerinin masada anlaşma ile sonuçlanmış olmasını İstanbul için de ülkemiz için de büyük bir başarı olarak görüyorum. O başarıyı bütün ülkemize yaymak isteriz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından imzalar atıldı ve hatıra fotoğrafları çektirildi. (ANKA)