İBB Yayınları'ndan Güven Bayar'a 'Sinan Genim' yaptırımı: Kitapla ilgili ne tanıtım, ne paylaşım oldu

'Resimli İstanbul Apartmanları' kitabının yazarı Güven Bayar, İBB Yayınları tarafından, Sinan Genim'in yazısını kitabına almadığı için yaptırımla karşılaştığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazar Güven Bayar, 'Resimli İstanbul Apartmanları' kitabının matbaaya gideceği sırada kendisine danışılmadan mimar Sinan Genim’in bir yazısının kitaba eklenmek istediğini ve kendisinin kabul etmediğini açıkladı. 

Bayar, X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde Sinan Genim’e ödül verdiği anları alıntılayarak, Genim'in yazısının kendi kitabına eklenmesini kabul etmediği için o tarihten itibaren İBB Yayınları tarafından yaptırımla karşılaştığını açıkladı. 

'KİTABI ÇEKER YİNE KABUL ETMEM DEDİM'

Bayar, "'Resimli İstanbul Apartmanları' kitabı matbaaya gideceği sırada İBB Yayınları Koordinatörü Cengiz Özkarabekir, bana danışmadan Sinan Genim’e kitapla ilgili yazı yazdırdığını ve kitaba koymak istediğini söylediğinde kabul etmedim. Baskı yapıldı ama kitabı çeker yine kabul etmem dedim" ifadelerini kullandı. 

'NARMANLI HAN VE PERA MÜZESİ RESTORASYONUNDA İSMİNİ YAPI DUVARINA YAZDIRDI'

Sinan Genim'i tanımadığını ancak Narmanlı Han, Pera Müzesi gibi birçok yapının restorasyonu yapılırken ismini yapı duvarına yazdırması nedeniyle kendisine mesafeli olduğunu belirten Bayar, "Sinan Bey’i tanımam ama Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Kadıköy belediye başkan adayı mimar Sinan Genim’in Narmanlı Han restorasyonundan, Pera Müzesi restorasyonu sonrası ismini yapı duvarına yazdırması gibi birçok örnek var mesafeli olmamı gerektiren" dedi.

Genim'in yazısının kitabına alınmasını reddetmesinin ardından, kendisine İBB Yayınları içinde tavır alındığını belirten Bayar, şu ifadeleri kullandı:

"Ben Sinan Genim’in 2 sayfalık değerlendirme yazısını kabul etmedim diye! zaten yazı tamamen kitap içinden alıntılarla dolu asistanı bile hazırlamış olabilir! Öyle bir tavır alındı ki ne kitabın kapak fotoğrafı için onay aldılar ne de çıktığını haber verdiler. Ben 1 hafta sonra bu yazıyı İST Dergi'de gördüm. https://istdergi.com/sehir/mekan/istanbul-apartmanlarinda-resim… ve yazıda kullanılan fotoğraflar, bilgiler ressam isimleri alıntılar bana ait olmasına rağmen ne benim ismim ne kitabın ismi geçiyordu ve sanki Sinan Genim bu bilgilere sahipmiş gibi yayımlanmış. Bu duruma itiraz ettiğimde gelen cevap; 'Yazıyı kabul etmedi bir de kitabının reklamını mı yapacağız!' oldu.

'AVUKATIM ARACILIĞIYLA İHTAR ÇEKTİRDİM, KİTAP VE İSMİMİ EKLEDİLER'

Konuyu İBB Genel Sekreteri Mahir Polat’a da aktardığını ama dergi basılmış olduğu için bir şey yapılamadığını söyleyen Bayar, "Konuyu Mahir Polat’a aktardım o da hiç bir şey yapamadı zaten dergi basılmıştı artık. İnternet sayfasında en azından düzeltin dedim. Yine sesleri çıkmayınca avukatım aracılığıyla ihtar çektirdim ve kendilerine ulaştığı an internetten düzeltip kitap ve benim ismimi eklediler" dedi. 

'KİTAPLA İLGİLİ NE TANITIM, NE PAYLAŞIM NE DE İMZA GÜNÜ OLDU'

Kitabının tanıtımının ve paylaşımının yapılmadığını da belirten Bayar, "O günden bugüne Ahmet Bozkurt dışında kimseyle iletişimim yok İBB Yayınları'nda. Kitapla ilgili ne tanıtım, ne paylaşım ne de imza günü oldu! Önemli değil kitap bu çürümüş kadrolara rağmen hak ettiği değeri gördü. Sorunun partiler üstü bir zihniyet sorunu olduğunu anlamış oldum" dedi.