İBB Meclisi'nde tuhaf bir hikâye: Kanuna uyan cezalandırılıyor

İBB Meclisi gündemine Pendik'te bir vatandaşın arazisinde yaşananlar geldi. İBB CHP Grup Sözcüsü Balyalı, "Biz burada yaptığımız işle aslında kanuna uyan bir vatandaşı cezalandırmış oluyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi gündemine bugün Pendik Kavakpınar Mahallesi’nde bir ailenin arazisinin büyük bölümünün konut alanından çıkarılarak donatı alanına alınması konusu geldi. Ailenin hikayesini mecliste anlatan İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, bölgenin imarı olmamasına karşın çevresindeki arazilerde binalar yapıldığı halde bu ailenin kendi arazisine bina yapmadığını söyledi. "Bölgede tek boş alan bu arazi kaldığı için arazinin çoğunun donatı alanına alındığını' kaydeden Balyalı "Biz burada yaptığımız işle aslında kanuna uyan bir vatandaşı cezalandırmış oluyoruz” dedi. Meclis İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı AK Partili Zeki Bostancı, Balyalı’nın söylediklerinde doğruluk payı olduğunu belirterek, konunun küçük ölçekte planda çözülmesi için çabalanacağını anlattı.

Saraçhane’deki İBB Belediye Başkanlığı binasında gerçekleşen İBB Meclisi gündemine gelen konu ile ilgili hazırlanan raporda, arazi sahibinin donatı alanına alınan arazisinin bu alandan çıkartılarak konut alanına alınmasını istediği belirtildi. Raporun komisyon görüşünde ise vatandaşın itirazının küçük ölçekli imar planı uygulaması sonrasında ilçe belediye tarafından parselasyon yapılacağı gerekçesiyle çözümleneceği belirtilerek reddedilmesi uygun görüldü. 

'2 BİN METREKARESİ DONATI ALANINA GİDİYOR'

Meclis'te söz alan Tarık Balyalı vatandaşın itirazı olduğunu dile getirerek süreci şöyle anlattı:

"Burada siyaset yapmayacağım. Konuştuğumuz konunun içinde bir sürü adalar, itirazlar var. Teknik ve vicdan bir şeyler söyleyeceğim. Size konuyu anlatayım. İtirazlar sonucu insanların kaderine etki eden kararlar alıyoruz. Burada 80 civarında vatandaşın itirazı var. Bir vatandaşın itirazından bahsetmek istiyorum. İtirazdan biri bu. Bir aile kendilerine ait olan arazileri var. Burası plansız bir alan ama bu arsa dışında her yer yapılaşmış. Hepsinin üzerinde binalar var. Vatandaş imar olmadığı için herhangi bir yapılaşma da inşaat da yapmıyor. Doğal olanı ve yasal olanı yapıyor. Biz imar planı yaparken o bölgede boş alan kalmadığı ya da kamu tarafından kendisine ait olan kamu arazileri satıldığı için plan yaparken donatı bütünlüğünü sağlayabilmek amacıyla tek bir boş alan yani bu vatandaşın arazisini önemli bir kısmını donatı alanına alıyoruz. Arazi 2 bin 400 metrekarelik yer. Buranın 2 bin metresi donatı alanına gidiyor. Yol oluyor, park oluyor, okul oluyor. Neden? Vatandaş kanunlara uymuş, plansız bir yerde yapılaşma yapmadı diye. Biz burada yaptığımız işle aslında kanuna uyan bir vatandaşı cezalandırmış oluyoruz. Tek bir kişi değil 30 kişilik bir aile. Bugün burada itirazın reddedildiğini görüyoruz.”

‘DOĞRULUK PAYI VAR’

AK Partili Zeki Bostancı da Balyalı'nın konuşmasında doğruluk payı olduğuna dikkat çekerek “Biz planı baştan düzenleyip yapmıyoruz. Biz bize gelen planı değerlendirdik. Vatandaşın mağdur olacağına katılmıyorum. 18 uygulaması var. Doğruluk payı var. Binlik plan var daha. Biz de konuşalım ilçe belediyesiyle. Binlik planda vatandaş mağdur olmayacak şekilde hazırlasın” dedi ve itirazlar reddedildi.