İBB Meclisi’nde Gezi Parkı eylemleri gerginliği

İBB Meclisi’nde Gezi Parkı eylemleriyle ilgili tartışma çıktı. AK Partili Gökkuş, Gezi’yi “terör eylemi” diye tanımlarken CHP'li Balyalı “Gezi direniştir, toplumu terörize eden AK Parti’dir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde, Gezi Parkı eylemlerinin gündeme gelmesiyle gerilim yaşandı. Tartışmalar CHP’li meclis üyesi Tuğba Dönmez’in 5 Haziran Çevre günüyle ilgili konuşmasına Gezi davasında tutuklananları anmasıyla başlaması üzerine çıktı. AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş “Gezi olayları seçilmiş bir hükümeti devirmeye yönelik sokak terör eylemidir. Bir darbe girişimidir” dedi. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da “Gezi bir direniştir, toplumu terörize eden de AK Parti’nin kendisidir. Biz Gezi ile gurur duyuyoruz” karşılığını verdi.

DÖNMEZ: HUKUKSUZ YARGILAMALAR SONA ERECEK

Saraçhane’deki İBB Başkanlık binasında gerçekleşen meclis oturumda 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında İBB’nin CHP’li meclis üyesi Tuğba Dönmez gündem dışı konuşma yaptı.

Dönmez konuşmasına “Gezi Parkı direnişinde 'Her yer Taksim her yer direniş' diyerek hayatını kaybedenlerin anısı önünde saygı ile eğiliyor, bugün hukuksuz bir şekilde 49 gündür Bakırköy ve Silivri cezaevlerinde alıkonulmuş çok değerli arkadaşlarımız Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve diğer arkadaşlarımıza selam ve sevgilerimizi iletiyorum. Biliyor ve inanıyorum ki ekoloji ve hayat için verilen mücadele kutsaldır. Elbet hakikat gerçekliği konuşulacak, hukuksuzca yürütülen bu yargılamalar sona erecektir” diyerek başladı.

Tuğba Dönmez

 

ERDOĞAN'IN SÖZLERİNİN HATIRLATILMASI GERİLİM YARATTI

Dönmez, Gezi Parkı eylemlerinin 9. yılını anmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Tarihimize Gezi olayları adıyla bir ihanet, bir utanç, bir vandallık vesikası olarak geçen hadiselerin 9'uncu yılındayız. Düşünün Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camii'nin içinde bu eşkıyalar, bu teröristler, bira şişeleriyle, bira kutularıyla adeta caminin içini pislemişti. Bunlar böyle, bunlar çürük, bunlar sürtük, bunlar için ulu mabed nedir, ne değildir” sözlerinin yazılı olduğu bir döviz kaldırması üzerine AK Parti grubunun bulunduğu sıralardan sesler yükseldi.

'SERMAYE TÜM COĞRAFYAYI YATIRIM ALANI OLARAK GÖRÜYOR'

Dünya Çevre Haftası ile ilgili konuşmasını iklim krizi ve etkileri üzerine kurgulamak zorunda kaldığını söyleyen Dönmez, “İklim değişikliğinin sonuçlarından en fazla etkilenenler, ekolojik yıkıma ve iklim değişikliğine aslında doğrudan zarar vermeyenlerdir” dedi.

Dönmez, Türkiye’deki ekolojik yıkım olduğunu ve etkisinin günlük hayatta da daha fazla hissedildiğini belirterek “Madencilik faaliyetleri, tüm bölgeleri kapsayacak şekilde çoğalıyor. Tüm coğrafya, yerli ya da uluslararası sermayenin yatırım alanları olarak görülüyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki doğa tahribatı yaratan bazı projelerden de örnekler veren Dönmez’in konuşması sırasından yer yer AK Parti grubunun olduğu gruptan sesler yükseldi ve konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

GÖKKUŞ: GEZİ OLAYLARI DARBE GİRİŞİMİDİR

Tuğba Dönmez’in konuşmasının ardından söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, “Gezi olayları arkadaşlar için bir direniş olabilir. Ben çok net söyleyeyim. Gezi olayları seçilmiş bir hükümeti devirmeye yönelik sokak terör eylemidir. Bir darbe girişimidir. Yurt dışına kaçan bir tane sanatçı bozuntusu var ya. Gezi 3 ağaç değil diyen. Sizin derdiniz de ağaç değil" dedi.

Faruk Gökkuş

 

"Arkadaşınız bir pankart açtı Cumhurbaşkanımızın kullandığı ifadelerle ilgili" diyen Gökkuş, "Hatırlar mısınız o günlerde Cumhurbaşkanı’na, eşine yaptığınız hakaretleri. O lafları kullananlar o hakaretlerin daha fazlasını hak ediyorlar. Gezi olaylarında kullanılan o hakaretleri sahiplenenlere biz o hakaretleri misli ile iade ediyoruz” şeklinde konuştu.

BALYALI: AK PARTİ'NİN UNUTAMADIĞI İKİ OLAY VAR

Gökkuş'a yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise "Türkiye’de yargı bağımsız değil, siyasallaşmış bir yargı var. Bu nedenle Genel Başkanımız 15 Haziran’da 5 yıl önce bugün Adalet Yürüyüşü başlatmıştı. AK Parti’nin unutamadığı iki olay var biri İstanbul seçimleri, ikincisi Gezi direnişi. 22 yıllık iktidar, iki büyük yenilgisini burada tattı. Gezi bir direniştir, toplumu terörize eden de AK Parti’nin kendisidir. Biz Gezi ile gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Tarık Balyalı