İBB Meclisi'nde deprem gündemi: 40 milyar dolarlık ekonomik kayıp

Deprem gündemiyle toplanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde konuşan İYİ Partili Akın Gürkan, "Avrupa yakasının güney bölümünün en büyük hasarı alacağı gibi tahminler yapılmıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi dün deprem özel gündemiyle toplandı. 

İYİ Partili Meclis Üyesi Akın Gürkan, “İstanbul, beklenen 7.5 büyüklüğündeki bir depreme hazırlıksız yakalanırsa; 50 bine yakın bina yıkılacağı ya da ağır hasar göreceği, 200 bine yakın binanın da orta ve üstü hasar alacağı tahmin ediliyor. 140 milyon ton enkazın çıkacağı, 40 milyar dolarlık ekonomik kayıp oluşacağı, Avrupa yakasının güney bölümünün en büyük hasarı alacağı gibi tahminler yapılmıştır” dedi.

Halk TV'den Hazal Ocak'ın haberine göre, İBB’nin İstanbul'un arazileriyle ilgili yaptırdığı incelemeye değinen Gürkan, “130 proje, 78 donatı alanı ve tam 7 orman alanından 85 milyar dolar gibi inanılmaz bir rant elde edildiği tespitini yaptırdı. Ne yazık ki kamu arazileri, depremle mücadele için değil, bu özel yasalar kullanılarak satılmaya, imara açılmaya, yüksek imarlar verilerek, yüksek gelirler elde edilen kapılar haline getirildi” diye konuştu.

 

Mecliste söz alan İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı da tüm kamuda ulaşım ve trafik acil eylem müdürlüğü kurulması gerektiğini ifade ederek, “İlçe belediyelerimizde afet ve deprem şefliklerinin kurulması, acil yollarda lojistik ve ilk yardım için; belediyelerimizde asgari miktarda motosiklet ve bisiklet temini gerekli” dedi.

 

'ÇOK SAYIDA BARAJ YAPTIK. BİRİNDE YOL KAZASI OLMUŞ'

İBB’nin deprem politikalarını eleştiren AK Partili Meclis Üyesi Kadem Ekşi de konuşması sırasında gövdesinde oluşan çatlaklar nedeniyle tartışma yaratan ve bitirilemeyen Melen Barajıyla ilgili “Çok sayıda baraj yaptık. Birinde yol kazası olmuş" ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ise, “Deprem İstanbul için en hayati konu. İBB Başkanı'nın bu kürsüden söylediği ifade ile en büyük tehdit. İBB Başkanı şu an nerede? Süleymaniye'de tur yapıyormuş. Mecliste deprem konuşuluyor ve İBB Başkanı mecliste yok. İstanbul halkının takdirine sunuyorum” dedi.

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli de depremin çok önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, “Bu konunun çözümü konusunda istekliyiz. Konuşmalardan anlaşıldığı üzere yarışıyoruz. Bu konu siyaset üstü denince rahatsız oluyorum. Ne zaman bu dense orada çözüm çıkmıyor. Tıpkı deprem, işsizlik, engelli meselesinde olduğu gibi. Bu halktan yana siyasetin konusu, gerçek çözüm üreten siyasetin konusu. Eğer halktan yana siyasette varsanız yan yana gelip bu konuyu çözelim” diye konuştu.

 

'GERÇEKLER ÖNÜNDE SONUNDA AYDINLIĞA ÇIKAR'

İBB Meclis gündemine geçen pazartesi günü depremle 3 maddenin geldiğini ve ilgili komisyona sevk edildiğini belirten Hançerli, “Hadi bekletmeyelim. Maddelerin arasında ‘tüm ilçelerde kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen, riskli yapısını yenilemek isteyenlerin faizini biz karşılayalım’ dendi. ‘Herkese vermeyelim. Ailede asgari ücretin 2 katı geliri olanlara kadar verelim’ dedik. Niye bekliyoruz? Yine başka bir maddede 4 bin 500 liraya kadar kira desteği var. ‘Mülk sahiplerine değil, kiracılara da sunalım’ dendi. Tekrar geldi. Burada bir sınav var. Komisyonda kira yardımıyla ilgili gelen teklifi değiştirip o teklifi 1500 lirayla sınırlayıp evet verdiğinizde biz reddetmedik mi diyorsunuz ama olmaz. Gerçekler önünde sonunda aydınlığa çıkar” demesi üzerine AK Partili Meclis üyelerinin bulunduğu sıralardan sesler yükseldi.

AK Partili Meclis üyeleri “Açıkça yalan söylüyorsun” diye bağırdı. Bunun üzerine Hançerli “Kötü söz sahibinindir” dedi. Tartışmaların ardından söz alan AK Parti Grup sözcüsü Murat Türkyılmaz, geçen aylarda gelen kentsel dönüşüm sürecinde kira yardımı desteğiyle ilgili teklifi tekrar okuyarak “Limitsiz bir yetkiydi” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Etiketler İBB MECLİS DEPREM