İBB Meclisi’nde 7 kitabı 'muzır' ilan edilen ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ tartışması: Tehlikenin farkında olmak için

İBB Meclisi’nde bugün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 7 kitabı "muzır" ilan edilen ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ serisiyle ilgili tartışma yaşandı.

Fotoğraf: İBB
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde bugün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 7 kitabı "muzır" ilan edilen ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ serisiyle ilgili tartışma çıktı. AK Partili Meclis Üyesi Şeyma Aktaa, İBB'ye ait İstanbul Kitapçısı'nda satılan “Çıtır Çıtır Felsefe” serisine tepki gösterdi ve CHP grubuna dönerek “Pis ellerinizi evlatlarımızdan çekin” dedi. CHP’li Meclis üyesi Fidan Aslan Eroğlu, kitap serisiyle ilgili araştırma yaptığını ve elinde bu konuya ilişkin klinik psikolog İnci Vural’ın görüşü olduğunu belirterek görüşten bir bölüm okudu. Görüşte özetle "Evrensel cinsel taciz yasağını bu yaş düzeyindeki çocukların anlayabilmesi için somut bir örnekle net bir şekilde anlatıyor. Bu tehlikenin farkında olmak, ayrıca bu tehlikeyle ilgili ne yapabileceklerini de kitaptaki küçük örnek öyküde görmek mümkün" deniliyor.

Saraçhane’deki İBB Başkanlığı binasında temmuz ayı Meclis oturumları başladı. Meclis'te sözlü önerge vermek istediğini söyleyen AK Partili Meclis Üyesi Şeyma Aktaa'nın İBB'ye ait İstanbul Kitapçısı'nda satılan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 7 kitabı "muzır" ilan edilen Çıtır Çıtır Felsefe serisiyle ilgili konuşması tepki çekti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu kararı ile söz konusu seride yer alan 'Oğlanlar ve Kızlar', 'Aşk ve Dostluk', 'İyi ve Kötü', 'Küçükler ve Büyükler', 'Beden ve Akıl', 'Diktatörlük ve Demokrasi', 'Cesaret ve Korku' isimli kitapların içerisinde yer alan bazı ifade, görsel ve tasvirlerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğu gerekçesiyle kitabın satışını yasaklamıştı.

AK PARTİLİ AKTAA: İSYAN ETTİREN ANALİZLER ORTAYA ÇIKIYOR

Aktaa konuşması sırasında “Çocukların okumaması gereken kitaplar. Pedofili ve cinsel istismarın anlatıldığı kitap, Dilek İmamoğlu'nun da bulunduğu videoda tavsiye ediliyor. Kitapları incelediğinize isyan ettiren analizler ortaya çıkıyor. Şikayetler üzerine serinin 7 kitabı muzır yayın ilan edildi. İstanbul Kitapçısı'nda satılan kitapların seçimini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?” diye sordu ve soru önergesinin sonunda “Pis ellerinizi evlatlarımızdan çekin” dedi. Bunun üzerine CHP Grubu’nda sesler yükseldi. Aktaa’nın İBB CHP Grubu'na kitabın içinde yer alan bazı görselleri dağıtmak istemesi üzerine Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul araya girdi.

‘GÖRECELİ OLMAYAN TEK KONU’

Bunun üzerine söz alan CHP’li Meclis üyesi Fidan Aslan Eroğlu, kitapla ilgili araştırma yaptığını ve klinik psikolog İnci Vural’dan konuya ilişkin görüşünü okumak istediğini belirtti. Görüşte, Fransız yazar Brigitte Labbé’nin yazdığı “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin çocukları küçük yaşta hayata dair olaylar ve durumlar üstüne düşünmeye sevk edecek şekilde planlandığı belirtilerek "Yazılmış ve çok büyük sayıda çocuğa, bu anlamda ulaşabilmiş eserler barındırıyor. Söz konusu olan kitapta da “küçükler ve büyükler” konusu işleniyor. Büyümenin sancılı yolları çocuklara düşündürülmeye çalışılıyor. Başarı, güç, kurallar gibi konular sorgulanıyor. Dizide, felsefede her şeyin göreceli olduğuna vurgu yapılmaya çalışılıyor. Ancak göreceli olmayan tek konu var; o da, çocuklara karşı işlenen suçlar, duygusal, fiziksel ve cinsel taciz" denildi.

‘ÇİRKİN İTHAMLARINI KENDİSİNE İADE EDİYORUM’

Görüşte özetle şu ifadelere yer verildi:

“Bu seri 4-5-6. sınıf düzeyindeki çocuklara büyümenin ve büyüklerle ilişki kurmanın normal yollarını düşündürürken maalesef hayatta var olan sapkın durumlar konusunda da çocukların gözlerini açmaya çalışıyor. Evrensel cinsel taciz yasağını bu yaş düzeyindeki çocukların anlayabilmesi için somut bir örnekle net bir şekilde anlatıyor. 10-12 yaşında soyut düşünme becerileri henüz tam olarak gelişmemiş olan çocukların bu konuya bir anlam kazandırabilmesi ve kendilerini koruyabilmesi için bunun çok somut ve basit bir şekilde anlatılması gerekir. Bu yaşlardaki çocukların taciz olayını ve kendilerini bundan nasıl koruyabileceklerini imalarla ya da bir takım soyut benzetmelerle, ifadelerle anlaması zaten mümkün değildir.
Dolayısıyla pedagojik açıdan, soyut düşünme dönemini henüz tamamlamamış bir çocuğa “burnunu karıştırma” demek gibi “cinsel organına da dokundurma” kuralının, en basit ve en anlaşılır şekliyle yazılması gerekir.
30 yıldır klinik psikoloji ve pedagoji alanında çalışan bir uzman olarak, her türlü konunun çocuklarla konuşulmasının, konuşulmadan bırakılmasından çok daha faydalı olduğunu gördüm. Tüm bilimsel çalışmalar da, söze dökülen durumların davranışa dönüşme riskini azalttığını destekler. Maalesef böyle bir gerçeği yok farz edemeyiz. Biz yok farz edince yok olamıyor. Dolayısıyla, çocukların bu konuda bilgi sahibi ve fikir sahibi olması lazım. Bu tehlikenin farkında olmak, ayrıca bu tehlikeyle ilgili ne yapabileceklerini de kitaptaki küçük örnek öyküde görmek mümkün.”

Vural’ın görüşünden Meclis'te bir bölüm okuyan Eroğlu konuşmasının sonunda Aktaa'ya tepki gösterdi ve “Çirkin ithamlarını kendisine iade ediyorum. Hepimiz anne babayız. Kimse çocuklarının yanlış şeylere maruz kalmasını istemez. Bu kitaplar da çocukların bu tip durumlara maruz kaldıklarında nasıl davranacağını öğretmek içindir" dedi.

‘TARİKAT YURTLARINA BAKACAK’

Mecliste söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise “’Pis ellerinizi çekin' ifadesini kendisine iade ederim. Buraya gelip bize evraklar sunmaya çalışması provokatif. Kendisi pis eller arıyorsa cemaat ve tarikat yurtlarında taciz edilen çocuklara bakacak. Bize ahlak dersi vermeye kalkacağına, dönecek başka yerlere bakacak ondan sonra konuşacak. Pis eller oralarda. Tarikatların ve cemaatlerin yurtlarında o pis ellerin ne yaptığını çok iyi görüyoruz yıllardır" diye konuştu.

‘HER KONUDA TARİKATLARDAN BAHSEDİYOR’

Balyalı’ya yanıt veren AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş da "Meclis üyemiz anne hassasiyeti ile duyarlılık gösterdi. Hoşunuza gidiyorsa siz okutabilirsiniz engelleyen yok ama bunu İBB bütçesi ile basamazsınız. Tarık Bey her konuda tarikatlardan bahsediyor da… Kötü olan, iyi olmayan hiçbir faaliyeti hiç kimse savunmaz. Biz CHP teşkilatlarındaki olaylara mı girelim? En son milletvekilinin özel hayatı ile ilgili olaylara mı girelim? Meclis üyemiz hassasiyetini gösterdi, İBB Başkanı da yanıt versin” ifadelerini kullandı. Soru önergesi oyçokluğu ile başkanlık makamına havale edildi.