İasos Antik Kenti’ndeki liman projesine ÇED onayı verildi

Milas'a bağlı Kıyıkışlacık köyündeki 3 bin yıllık İasos Antik Kenti ve Antik Liman içerisine yapılması planlanan liman projesine ÇED onayı verildi. Bölge halkı konuyu yargıya taşıyacak.

İasos Antik Kenti
Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - İasos Antik Kenti’nin bulunduğu Kıyıkışlacık Mahallesi’nde, Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş tarafından yapılmak istenilen “Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi”nin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu onaylandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 23 Haziran Cuma günü onaylanan raporla ilgili İasos Mahalle Meclisi Derneği bugün açıklama yaptı. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, “30 gün içinde açılacak idari davayla yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.  Yapılacak limanın, İasos Antik Kenti de dahil olmak üzere büyük bir doğa tahribatına neden olacağı kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Kıyıkışlacık halkı başta olmak üzere STK’lerin de yapılmasına karşı olduğu proje için Muğla Valiliği’nce, 28 Aralık 2020 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti.

Projenin bir bütün olarak kümülatif etkilerinin değerlendirilebilmesi amacıyla “ÇED gerekli değildir” kararı, bölge halkının eylemleri ve işi mahkemeye taşımasının ardından geçen yıl mayıs ayında kaldırılmıştı.