Hüsamettin Cindoruk: 'Yas adasını sayfiye yeri yaptılar, utanıyorum'

Yassıada yargılamalarında sanıkların avukatlığını yapan Cindoruk, “Demokrasinin gömüldüğü yerin adını, ‘Demokrasi Adası’ koydular. 5 yıldızlı otel dikip sayfiye yeri yaptılar, utanıyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından Başbakan Adnan Menderes ve Demokrat Partili siyasetçilerin yargılandığı 'Yassıada'nın tanığı ve sanıkların avukatı, TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, “Adaya 5 yıldız otel yapıp sayfiye yerine çevirmek büyük hataydı, utanç duyuyorum” dedi.

Hüsamettin Cindoruk, Sözcü Gazetesi'nden Emin Özgönül'e şunları söyledi:

"Yassıada'nın son tanığı olarak bana 'Neden hatıralarını yazmıyorsun' diye soruyorlar. O adada o kadar çok şey gördüm ve yaşadım ki, hatıralarımı yazsam Türkiye sıkıntıya girer. Orada Başbakan Menderes'e tokat atıldığını gördüm. Demokrasinin katledildiği yer ve ‘Yaslı Ada'dır.

Yassıada, Avrupa'daki Nazi kampları gibi ibret adası olarak aynen muhafaza edilmeliydi. İşkence adası, nasıl demokrasi adası olabilir? O adada TBMM, yasama organı, parlamenter sistem, Cumhuriyeti kuran Meclis mahkum edildi. Yassıda sebep, Başkanlık sitemi sonuçtur.

Orada avukatlık yaparken mahkeme heyetine “Kararınız belli, sümen altında” dediğim için beni de tutukladılar, 2 ay tutuklu kaldım. Yassıada bir toplama kampıydı. İnsanlar acı çekti, işkence gördü. Demokrasinin gömüldüğü yerin adını, ‘Demokrasi Adası' koydular. 5 yıldızlı otel dikip sayfiye yeri yaptılar, utanıyorum ve ayıplıyorum. Bu darbecilere mükafattır.' 

NE OLMUŞTU?

14 Ekim 1960'ta başlayıp 15 Eylül 1961'te sona eren Yassıada yargılamalarında siyasetçiler ‘vatana ihanet'le suçlandı. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan, TBMM Başkanı Refik Koraltan, Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun'un da aralarında bulunduğu 15 kişi ölüm cezasına çarptırıldı. 592 sanıktan 123'ü beraat etti, 31'i müebbet hapse çarptırıldı. 15 idamlıktan 12'sinin cezaları hapse çevrildi, Menderes, Zorlu ve Polatkan idam edildi. (HABER MERKEZİ)