Hürmüz Boğazı yakınlarında gemiye el konuldu: İsrail'den İran'a 'korsanlık' suçlaması

İran devlet basını, Devrim Muhafızları'na bağlı donanma özel kuvvetlerinin 'İsrail bağlantılı' bir yük gemisine el koyduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanı Katz, İran'a tepki gösterdi.

Fotoğraf: Temsili
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) kurumu, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Fucayra kentinin 50 deniz mili kuzeydoğusunda bir gemiye 'bölgesel güçler' tarafından el konulduğunu bildirdi. UKMTO, bu güçlerin kimler olduğu hakkında ayrıntı vermezken, Associated Press (AP) haber ajansına konuşan, ismi verilmeyen bir yetkili, söz konusu 'saldırı'nın arkasında İran'ın olduğunu savundu. 

Reuters'ın aktardığına göre, İran devlet haber ajansı IRNA da İran Devrim Muhafızları'nın 'İsrail'le bağlantılı bir gemiye' el koyduğunu doğruladı. Ajansın haberine göre, 'MSC Aries' isimli gemi, İran'ın karasularına doğru yola çıkarıldı. İran ayrıca söz konusu baskının Devrim Muhafızları'nın donanma özel güçleri tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi.

KOMANDOLAR HELİKOPTERLE BASKIN DÜZENLEDİ

UKMTO'nun açıklaması öncesi, İngiltere merkezli deniz güvenliği firması Ambrey de bugün aynı bölgede bir 'gemiye çıkma' vakası rapor etmişti. AP ise konuya ilişkin haberinde, kendileriyle paylaşılan bir video görüntüsünün, helikopterle Hürmüz Boğazı yakınlarındaki gemiye gelen komandoların gemiye çıkış anını gösterdiğini aktardı. Videoda, konteyner yüklü geminin üzerinde aşağı halat sarkıtmış bir helikopter de görülüyordu.

AP, videonun doğruluğunu doğrulayamazken, görüntülerde yer alan helikopterin İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından geçmişte diğer gemi baskınlarında kullanılan helikopterlerden biri gibi göründüğü değerlendirmesine yer verdi.

'İSRAİLLİ MİLYARDERİN ŞİRKETİNE AİT'

AP'ye göre, olayda adı geçen gemi, Portekiz bandıralı 'MSC Aries' isimli konteyner gemisiydi. Gemi, İngiltere'nin başkenti Londra merkezli Zodiac Maritime ile ilişkilendirilirken, bu şirket, İsrailli milyarder Eyal Ofer'in Zodiac Grubu'nun bir parçası.

Takip verilerine göre, MSC Aries, en son dün Dubai açıklarında, Hürmüz Boğazı'na doğru hareket ederken tespit edildi. Ancak, gemi ardından takip sistemini kapattı. AP'ye göre, bu, Yemen'deki Husilerin saldırı düzenlediği Kızıldeniz ve daha geniş bölgesinde seyreden İsrail bağlantılı gemilerin bu süreçte zaman zaman uyguladığı bir yöntem.

ZODIAC MARITIME VE MSC'DEN AÇIKLAMA

Geminin bağlantılı olduğu iddia edilen Zodiac Maritime'dan yapılan açıklamada, MSC şirketinin geminin kargo faaliyetlerinden ve bakımından sorumlu olduğu, geminin uzun dönemli olarak MSC'ye kiralandığı ifade edildi. Açıklamada, geminin mülkiyet sahibinin Gortal Shipping Inc olduğu, bu şirketin Zodiac Maritime ile bağlı olduğu belirtildi.

MSC'den yapılan açıklamada ise İran Devrim Muhafızları'nın gemiye el koyduğu doğrulanarak gemide 25 mürettebat olduğu, mürettebatın güvenliği ve geminin geri alınabilmesi için ilgili yetkililer ile 'yakın çalışma' içinde olunduğu kaydedildi.

İSRAİL'DEN AB'YE ÇAĞRI: TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNE ALIN

IRNA'nın gemiye el konulduğunu doğrulamasının ardından sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun 'sahibinin İsrailli olduğunu iddia ederek Avrupa Birliği (AB) üyesine ait Portekiz bandıralı sivil kargo gemisine el koyduğunu' söyledi. 

Mesajında İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney'i de etiketleyen Katz, 'Hamaney'in rejiminin Hamas'ı destekleyen bir suç rejimi olduğunu ve şimdi de uluslararası hukuku ihlal ederek bir korsanlık opersyonu düzenlediğini' savundu. 

AB'ye çağrıda bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Katz, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun 'terör örgütü' ilan edilmesini, İran'ın 'şimdi' yaptırımlara tabi tutulmasını talep etti.

İSRAİL ORDUSU: İRAN, SONUÇLARINA KATLANACAK

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun yük gemisine el koymasının ardından 'İran’ın durumu tırmandırmanın sonuçlarına katlanacağını' söyledi. Yaptığı yazılı açıklamada “İran, durumu daha da tırmandırmayı seçmenin sonuçlarına katlanacak. İsrail yüksek alarma geçti" diyen Hagari, İsrail’in İran’dan gelecek saldırıya karşı 'hazırlığını artırdığı ve yanıt vermeye hazır olduğunu' kaydetti.

'HÜRMÜZ BOĞAZI'NI KAPATABİLİRİZ'

Bu olay, İsrail ve İran hattında gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleşti. Son olarak, İran Devrim Muhafızları Donanması'nın Komutanı, salı günü bir açıklama yaparak İsrail'in BAE'deki varlığının Tahran tarafından bir tehdit olarak görüldüğünü belirtmiş, gerekli görmeleri halinde Hürmüz Boğazı'nı kapatabileceklerini söylemişti. Bugünkü olayın yaşandığı Fucayra da Hürmüz Boğazı'nın doğusunda bulunuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)