Hugo Boss'tan 17 yıllık işçisine 'Kod 46 komplosu'

Çantasında bulunan kumaş parçası yüzünden 17 yıldır çalıştığı Hugo Boss'ta 'Kod 46' ile işten çıkarılan Mevlüde Ünal, şirketin tazminat ödememek için kendisine komplo kurduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'in Gaziemir ilçesinde bulunan Ege Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren Hugo Boss fabrikası daha önce de işçi kıyımı ile gündeme gelmişti. Son olarak aynı fabrikada 1995 yılından beri sigortalı olarak çalışan Mevlüde Ünal isimli kadın işçi, çantasında bulunan kumaş parçası nedeniyle hırsızlık yaptığı öne sürülerek Kod 46'dan işten atıldı. Kısa bir süre önce ailevi nedenlerden dolayı işten ayrılmak istediğini yöneticilerine söyleyen ve fabrikada dikim operatörü olarak çalışan Ünal'ın, tazminatını ödememek için yöneticiler tarafından kurulan komplo sonucu işten çıkarıldığı iddia edildi.

'ÇOK GÜZEL ÇALIŞIYORSUN, SENİ İZLERKEN KEYİF ALIYORUM' DİYEREK TACİZ ETTİ

İşten çıkarılan Mevlüde Ünal, yaşadıklarını Gazete Duvar'a anlattı. 17 yıldır aynı iş yerinde çalıştığını ve kısa bir süre önce ayrılmak istediğini yöneticilerine aktardığını ifade eden Ünal, “Ben 17 yıldır orada çalışıyorum. Annem pandemi süreci yeni başladığında omuriliğinden ameliyat oldu. Tek kızı benim. Çocuklarıma da annem bakıyordu. Yöneticilerime yürütemediğimi söyledim ve anlaşmalı olarak ayrılmak istedim. Kanuni olarak 3600'den kıdem hakkımı alabiliyordum. Anlaşmalı çıkışlar daha önce de yapılıyordu ve şirketle orta yol bulunuyordu. Ben benden sorumlu olan yöneticime ayrılacağımı ilettim. 'Konuşuruz' diyerek beni geçiştirdi” dedi.

Söz konusu yöneticinin kendisine yönelik tacize varan hareketlerde bulunduğunu ifade eden Ünal, “Yeni gelen bir yöneticiydi. Bana el kol hareketleri yapıyordu. 'Çok güzel çalışıyorsun, seni izlerken keyif alıyorum' gibi cümleler kullanıyordu. Kendisine el kol hareketlerinden hoşlanmadığımı söyledim ve bu şekilde davranmamasını söyledim. Bir ay bir buçuk ay başımızdaydı 'canım' ve benzeri söylemler de kullanıyordu” diye konuştu.

ÖNCE MOBBİNG UYGULADILAR SONRA HIRSIZLIKLA SUÇLADILAR

Ayrılmak için yöneticilerle yapacağı görüşmeyi beklediği süreçte geçirdiği kaza sonucu ayağını kırdığını söyleyen Ünal, “Ayağımı kırdıktan sonra benden ayağımın resmini atmamı istedi. Elimde ayağımı kırdığıma dair üç tane doktor raporu olduğunu bildiği halde benden bunu istedi. Tepki gösterdim. Bir buçuk ay sonra iyileşince işe geri döndüm. Mobbing uygulamaya başladılar. İş yerine gelen insanlara ters davrandığımı iddia ettiler” dedi.

Daha sonra ise geri dönüşümde olan bir kumaş parçasının çantasında bulunması nedeniyle hırsızlıkla suçlandığını söyleyen Ünal, kendisine komplo kurulduğunu ifade etti. Ünal, şöyle devam etti;

“Üretim içerisinde geri dönüşümde olan küçük kumaş parçalarından diktiğimiz şeyler vardı. Onların, yöneticilerin haberleri de vardı. Emin Saygılı özel bir kurgu yapıyor. Fabrikanın çıkış kapısına özellikle güvenlik ayarlanmış. Arkadaşlarımla sohbet ederek yürürken çıkışta sadece beni durdurdular ve sadece benim çantamı aradılar. Yanımdaki arkadaşlarımın çantası aranmadı. Benden önce çıkanların da çantası aranmadı. O kumaş parçasını bulup tutanak, tuttular. O kumaş parçasına istinaden ben Hugo Boss'un etiketli ürününü çalmış pozisyona düştüm. Ne savunma istediler, ne başka bir şey. Olaydan 4 gün sonra beni çağırdılar, iş akdimi feshettiler”

'BUNA BENZER 386 TANE KAZANILMIŞ DAVA VAR, ONLARCA İNSANI MAĞDUR ETMİŞLER'

17 yıldır aynı iş yerinde çalışmasına rağmen hakkında tek bir soruşturma tek bir ihtar bulunmadığının altını çizen Ünal, hırsızlık gibi bir durumun söz konusu dahi olamayacağını vurguladı. Ünal, “Onlar hediye olarak bize kıyafet dağıtıyorlardı, ben onu bile almıyordum. Benim böyle bir şeye ihtiyacım yok. Neden hırsızlık yapayım. Madem ben hırsızım beni 17 yıldır neden çalıştırdılar? İşe girdiğimde 24 yaşındaydım şu an 41 yaşındayım. İki çocuğumu bu işyerinde çalışırken doğurdum. Yöneticilerden Emin Saygılı'nın bunu defalarca yaptığım yönünde ithamı var. Kendi iş davam bittikten sonra ona da attığı iftira nedeniyle dava açacağım” diye konuştu.

Hukuki sürecin devam ettiğini ve hakkını alana kadar mücadele edeceğini ifade eden Ünal şöyle devam etti:

“Tazminatımı vermemek, hakkımı ödememek için böyle bir oyun sergilediler. Ben Tekstil İşçileri Sendikası üyesiyim. Sendika ile de bu konuyu konuştum. Bu tarz olaylarda şirkete karşı 386 tane kazanılmış dava olduğunu öğrendim. Buna benzer onlarca insanı mağdur etmişlikleri var. Onlara hakkımı bırakmayacağım. Uzlaşma sürecine girdik, kabul etmediler. Şu an iş mahkemesinde süreç devam edecek”

SENDİKA: KALDIRAMADIKLARI KIDEM TAZMİNATINA FİİLİ OLARAK EL KOYUYORLAR

İşçi Kadın Meclisi ve Tekstil İş Sendikası, Hugo Boss'un 17 yıllık çalışanı Mevlüde Ünal'ı hırsızlıkla suçlayarak Kod-46 ile işten çıkartmasıyla ilgili açıklama yaptı. "Hugo Boss, işçinin 17 yıllık kıdem tazminatını vermemek için açık bir patron oyunu oynuyor. Senelerdir çok uğraştıkları ama kaldıramadıkları kıdem tazminatına fiilen el koyuyorlar" denilen açıklamada, Ünal'ın, fabrikaya yeni gelen süpervizörün keyfi isteklerini yerine getirmediği için mobbinge maruz bırakıldığı ifade edildi.

Açıklamada Ege Serbest Bölge girişinde 8 Ocak günü basın açıklaması yapılacağı ifade edilerek patronun işçinin kıdem tazminatı vermek zorunda olduğu vurgulandı.

Öte yandan konu ile ilgili iki kez ulaştığımız Hugo Boss Fabrikası ise yetkili olmadığı gerekçesiyle sorularımızı yanıtsız bıraktı.