HÜDA PAR adaylarını tanıttı: 'Halkın gündemi seçim değil, geçim'

Yerel seçimlerde göstereceği belediye başkanları için tanıtım toplantısı düzenleyen HÜDA PAR'da Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "Halkın gündeminde geçim var, siyasetin gündeminde seçim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HÜDA PAR, mart ayında gerçekleşecek yerel seçimler öncesi Van'da  ‘Belediye Başkan Adaylarının Tanıtımı’ ile ilgili program düzenledi. Programda konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, partisinin; Van, Bitlis, Ağrı, İpekyolu, Tuşba, Muradiye, Hani, Karlova, Dargeçit, Kovancılar ve Üçocak Belediye Başkan adaylarını açıkladı. Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak Mehmet Mehdi Oğuz, Bitlis Belediye Başkan Adayı olarak Cengiz Karakaya, Ağrı Belediye Başkan Adayı olarak ise Arif Yılmaz gösterildi.

Yapıcıoğlu, İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili olarak, “Biz HÜDA PAR olarak; Meclis Genel Kuruluna sevk edilen ‘Kuzey Atlantik Antlaşmasına İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’ne 'Hayır' diyoruz“ dedi.

Yapıcıoğlu, konuşmasında şunları söyledi:

HALKIN GÜNDEMİNDE GEÇİM, SİYASETİN GÜNDEMİNDE SEÇİM VAR: Özelikle halkın ve dar gelirlilerin gündeminde geçim var. Siyasetin de gündeminde seçim var. Enflasyon oranları yeniden gündeme geldi. Yeniden fiyat artışları çift hanelerde, hatta bazı kalemlerde geçen sene ve önceki sene üç hanelerin yani yüzde yüzün üzerine çıkar oldu. Açlık ve yoksulluk sınırı gittikçe artıyor. İnsanın yaşam maliyeti dedikleri, insan hayatının davam ettirebilmesi için ihtiyaç duyulduğu bütün mal ve hizmetler için harcanması gereken miktar her geçen gün artıyor. Fiyatların artışı durdurulamıyor. Ve şu son geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde yılbaşının öncesinde ve sonrasında, Aralık ayında asgari ücret ve sonrasında emekli maaşları enflasyon oranlarının belirlenmesinden sonra maaşlardaki artışlar gündeme geldi. Türkiye’de şu anda Aralık sonu itibariyle yapılan hesaplamalara göre açlık sınırı 16 bin lirayı aştı. Ne demek açlık sınırı? 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için sadece gıdaya ayırması gereken para. Yoksulluk sınırı, o da 47 bin liraya dayanmış durumda. Aralık rakamları itibariyle söylüyorum.

MİLLET KARA KARA DÜŞÜNÜYOR: Hayat bu kadar pahalıyken asgari ücret belirlendi, açlık sınırının bir tık üstünde, 17 bin 2 lira. Muhtemelen bir ay sonra yani şubat ayının ortalarında asgari ücret açlık sınırının altına inecek. Mevcut tarife göre asgari ücret sadece işçinin, ailesi içinde yok, gıda, giyim, konut, sağlık, kültür eğitim gibi zorunlu harcamalarına günün fiyatları üzerinden yetecek ücrettir. Asgari ücretin tarifi budur. Tarifin içinde aile yoktur. Bu tarifin değiştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu tarif değiştirilmese bile bugünkü asgari ücret sadece işçinin kendisinin bile bu masraflarına yetmiyor. Yoksulluk sınırı bahsettiğimiz bütün bu ihtiyaçların karşılanmasına yetecek olan ücrettir. Hadi biz ondan vazgeçtik. En düşük emekli maaşının 15 bin liranın altında olmaması gerektiğini dedik. Fakat takip etiğiniz üzere özelikle SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için en düşük emekli maaşının 10 bin lira olacağı karara bağlandı. Millet kara kara düşünüyor bu parayla nasıl geçineceğim diye.

3 LİRA VERGİNİN 2 LİRASI DOLAYLI VERGİ: Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı bütçe hazırlanırken bütçe içerisindeki dolaylı vergilerin payı yüksek diye biz kademeli olarak bunları düşüreceğiz gibi bir vaatte bulunmuştu. Bu iyi bir tespitti, sevindiriciydi. Ama maalesef bütçe rakamları açıklandığında, 2024-2025-2026 bütçelerinde, evet çok düşük bir düşüş var, ama toplamda 3 yılın sonunda yaklaşık yüzde bir düşüş olacak dolaylı vergilerde. Dolaylı vergilerin yüksek olması demek, vergi yükünün garip, fakirin ve dar gelirlinin sırtında olması demektir. Ve maalesef hala daha bu rakam çok yüksektir. Yüzde altmışların üzerindedir. Kaba hesapla toplanan her 3 lira verginin 2 lirası dolaylı vergiler olarak toplanıyor. Ve bu da hem kazanırken hem harcarken parasal vergi ödeyen dar gelirlinin sırtında büyük bir kambur olarak duruyor.

REJİM ELDEN GİDİYOR YAYGARALARI...: Siyasetin temel görevinin halka hizmet olduğunu fakat özellikle ana muhalefet partisinin halka hizmet yerine HÜDA PAR’a iftira ve hakaret ederek cehaletlerini ortaya koyduğunu söyleyen Yapıcıoğlu, “Normal şartlarda siyaset Ankara’da mecliste yapılır. Siyasetin temel görevi de özelikle millete hizmet görevidir ama özelikle yerelde hizmet odaklı bir siyaset olması lazım. Peki seçime hazırlanan partilerin gündeminde ne var? Bazıları evet hizmet odaklı bir şeyler söylüyor. Ama özelikle ana muhalefet partisi yine bildiğiniz gibi. Onların gündeminde ne var? Önce genel başkanları mecliste yaptığı bir açıklamada, parti programımızı şöyle kaldırıp göstermişti. Oradan bir başladı. Benden bahsederken elinde hilafet yeşili parti programı, dedi. Bir işaret fişeği çakıldı. Arkasından Tevhid bayrağına yönelik saldırılar... Yine bildik numaralar. Rejim elden gidiyor yaygaraları. Çünkü sermaye ve heybede bir şey yok. Heybeyi karıştırıyorlar karıştırıyorlar millet zannediyor ki topun büyüğü çıkacak, topun büyüğü çıkıyor ‘laiklik elden gidiyor’. Kendi tarihine yabancı, kendi kültürüne Fransız, kendi milletine tepeden, üstten bakan bir zihniyet, batıdan tercüme fikirleri papağan gibi tekrarlıyor. Bununla da aydın geçiniyor. Sonra da her seçim döneminde aynı hikâyeleri dinlemek zorunda kalıyoruz. Olsun, biz onlara kulak asmayacağız. Onların bu tuzaklarına düşmeden yeri geldiğinde elbette onların cehaletlerini de, çapsızlıklarını da onların yüzüne vurmak suretiyle biz kendi yolumuza devam edeceğiz.

GERÇEK HİZMET, DÜRÜST BELEDİYECİLİKTİR: Yerelde hizmet üretilir. İnşallah bizim belediyecilik anlayışımız insan merkezli bir hizmet anlayışıdır. Siyasette Allah’u Teâlâ’nın mükerrem ve muhterem kıldığı, değer verdiği insanın onurunu korumak suretiyle onu maddi ve manevi olarak kalkındırmak ve ona hizmetin en iyisini sunmak için yola koyulmaktır. Bizim siyasetimizin insan merkezli olduğu ve hedefimizin de adaleti gerçekleştirmek olduğunu yola çıktığımız günden beri söylüyoruz. Önce insan, öncelik adalet diye. Gerçek hizmet dürüst belediyeciliktir. İnşallah hür kadroların yönettiği belediyeler şeffaf bir yönetim ortaya koyacak, adaletten asla taviz vermeyecek ve insana hizmeti esas alacak. Öncelikle şu dönemdeki belediye seçimlerinde milletin malını kendi malından daha iyi koruyacak kadroların iş başına gelmesi lazım.

Yapıcıoğlu, konuşmasının ardından bazı il, ilçe, belde belediye başkan adaylarını tanıttı. Ardından okunan dua ile program son buldu.

Yapıcıoğlu’nun Van’da açıkladığı il ve ilçe belediye başkan adayları şöyle:

Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı: Mehmet Mehdi Oğuz

Ağrı Belediye Başkan Adayı: Arif Yılmaz

Bitlis Belediye Başkan Adayı: Cengiz Karakaya

Van Muradiye İlçe Belediye Başkan Adayı: Kazım Bilici

Van Tuşba İlçe Belediye Başkan Adayı: Faruk Tasan

Van İpekyolu İlçe Belediye Başkan Adayı: Bedri Bor

Elazığ Kovancılar İlçe Belediye Başkan Adayı: Metin Suiçer

Mardin Dargeçit İlçe Belediye Başkan Adayı: Abdurrahman Seyhan

Bingöl Karlıova İlçe Belediye Başkan Adayı: Yavuz Bingöl

Diyarbakır Hani İlçe Belediye Başkan Adayı: İhsan Yaşar

Elazığ Arıcak İlçesi Üçocak Belde Belediye Başkan Adayı: Semih Adal

(HABER MERKEZİ)