Hüda Kaya: Bu kadar bütçe Diyanet’e neden veriliyor?

HDP Milletvekili Hüda Kaya, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı eleştirdi, "Sapkın cemaatlerin elinde 6 yaşında kız çocuklarına nikah kıyılsın diye mi veriliyor bu bütçe?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Milletvekili Hüda Kaya, Meclis’te devam eden bütçe görüşmelerinde Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi üzerine konuştu. Kaya, ‘Sapkın cemaatlerin elinde 6 yaşında kız çocuklarına nikah kıyılsın diye mi veriliyor bu bütçe’ diye sordu. 

Diyanet’in 2023 yılı bütçesinin yüzde 117 artışla 35 milyar 910 milyon 653 bin liraya çıkarıldığını söyleyen Kaya, “Bu ne demek oluyor? Her aileden cebren yaklaşık bin 700 Türk Lirası civarında para alınıyor demek. Tüm Türkiye vatandaşlarından, hangi inançta olursa olsun, bu haksız ödemenin alınması bir zorbalıktır. Bir Alevi kendisine hizmet etmeyen Diyanet’e bu parayı neden versin? Bir Hıristiyan vatandaş kendini aşağılayan, yok sayan bu Diyanet’e ekmek parasını niye versin” diye konuştu. 

Türkiye'deki 4 bin 500 özel öğrenci yurdunun en az 3 bin 350 tanesinin çeşitli cemaatlere bağlı olduğunu ifade eden Kaya, “Cemaatlerin yurdunda kalmak istemeyen öğrenciler hiçbir yerde barınamıyorlar ve hala sokağa terk edilmeye devam ediliyorlar. Bu kadar bütçe Diyanet’e neden veriliyor” dedi.

‘SAPKIN CEMAATLERİN ELİNDE 6 YAŞINDA KIZ ÇOCUKLARINA NİKAH KIYILSIN DİYE Mİ VERİLİYOR BU BÜTÇE?’

Kaya sözlerine şöyle devam etti: “Kız ve erkek çocuklar tecavüze uğramaktan korunamıyorlarsa bu bütçeyi Diyanet hak ediyor mu? Yeni Enes Kara'lar daha canına kıysın, bu sapkın cemaatlerin elinde kız çocuklarına 6 yaşında nikah kıyılsın, erkeklerin elinde oyuncak edilsin diye mi veriliyor bu bütçe? Arapçılık geleneği ‘din’ diye kadınlara ve yoksullara dayatılsın diye mi veriliyor bu bütçe Diyanet'e? Bu sapkın anlayışlar hala ‘din’ diye okullarda, camilerde öğretilsin diye mi veriliyor?”

60 bin kişilik camilerde 60'ı aşmayan cemaatler olduğunu söyleyen Kaya, “Devletin dini olmaz, olamaz. Yönetimde esas olan ortak akıl ve istişaredir. Devletin dini de, imanı da, yasası da, kutsalı da sadece ve sadece adalettir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin Anayasa gereği devletin tüm inançlara eşit mesafede olması gerekmektedir” dedi.

‘DİYANET’İN BÜTÇESİ HELAL MİDİR?’

Diyanet'in varlığının Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten Kaya, “Vatandaşlarımızdan alınan vergilerle var olan Diyanet’in tek bir mezhepçi-devletçi görüşünü esas alarak bu bütçeyi kullanması dinen helal midir? Anayasal dayanağı nedir? İnanç, gönüllülük üzerine kurulu değil midir? Onlarca farklı kesimden alınıp sadece tek bir yere kanalize edilen bu bütçe; hangi dine, hangi kaynağa göre caiz ve helal bir bütçedir’ ifadelerini kullandı. 

‘BU SAPKIN GÜRUHLAR BU İKTİDAR ELİYLE GÜÇLENDİRİLDİLER, BESLENDİLER’

Hiranur Vakfı’nda 6 yaşında çocuğun cinsel istismara maruz kalması davasına müdahil olacağını açıklayan Kaya, “Bu sapkın güruhlar ve bu anlayışlar bu iktidar eliyle güçlendirildiler, beslendiler ve itibarlı hale getirildiler. Çocuk istismarı ve tecavüz hiçbir ideoloji ve mahalleye malzeme edilmeden, amasız bir şekilde sonuna kadar üstüne gidilmesi gereken bir insanlık suçudur. Sapıklara kılıf sunan, kirli ve karanlık zihniyetlerden beslenen yapılarda yaşanan intiharlar, istismar ve tecavüzler asla münferit olaylar değildir, yapısal ve zihinsel bir sorun vardır” dedi.