HRW: Birleşik Arap Emirlikleri, binlerce Afgan'ı keyfi olarak alıkoyuyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Taliban'ın ülke yönetimine el koymasıyla Afganistan'dan kaçan en az 2 bin 400 Afgan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'nde 'keyfi gözaltında' tutulduğunu aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DÜNYA - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) tutulan Afganistan vatandaşlarının durumu hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Örgüt, "BAE: Keyfi olarak gözaltında tutulan Afganlar arafta" başlıklı açıklamasında, "BAE'deki yetkililer, 15 ayı aşkın zamandır Abu Dabi'deki 'Emirlik İnsani Şehri' isimli insani lojistik merkezinde 2 bin 400 ile 2 bin 700 Afgan'ın keyfi bir şekilde alıkoydu" bilgisini paylaştı.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne 'keyfi bir biçimde alıkonulan kişileri derhal serbest bırakma ve bu kişilerin, statüleri ile korunmaya yönelik ihtiyaçlarını belirlemek üzere adil ve etkili süreçlere erişimlerini sağlama' çağrısında bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, "BAE yetkililerinin binlerce Afgan sığınmacıyı 15 aydan uzun süredir sıkışık ve sefil koşullarda, davalarında ilerleme umudu olmadan kilit altında tuttuğunu" aktardı. HRW ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı'nı 'Afganların serbest bırakılması için elindeki kozları kullanmaya ve sığınma ya da insani şartlı tahliye başvurularını hızlandırmaya' çağırdı.

'HÜKÜMETLER BU ŞOK EDİCİ DURUMU GÖZ ARDI ETMEMELİ'

Açıklamada görüşleri paylaşılan HRW BAE araştırmacısı Joey Shea, "Afganistan'dan kaçıp büyük bir travma yaşayan bu insanlar, BAE'de bir yıldan fazla zaman arafta kaldıktan sonra tekrar travma yaşıyor" değerlendirmesini yaptı. 'Hükümetlerin Birleşik Arap Emirlikleri'nde arafta bırakılan Afganların şok edici kötü durumunu göz ardı etmemesi gerektiğini' söyleyen Shea, "Özellikle 2021 yılındaki tahliyeleri koordine eden ve tahliye edilen pek çok kişinin Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi öncesi birlikte çalıştığı ABD hükümeti, bu sığınmacılara destek ve koruma sağlamak için hemen süreci hızlandırmalı ve müdahale etmeli" dedi.

Ne olmuştu?

ABD'nin Afganistan'daki kuvvetlerini çekmesinin ardından Taliban'ın 20 yıl sonra ülke yönetimin tekrar ele geçirmesinin ardından binlerce Afganistan vatandaşı Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) getirildi. BAE, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinin ardından tahliye edilen binlerce sığınmacıya 'geçici olarak ev sahipliği yapıyor.'

Ağustos 2021'den bu yana Afganistan'dan tahliye edilen kişiler, 'Emirlik İnsani Şehri' isimli merkez ile birlikte sığınmacılar için apartman sitelerine dönüştürülen Tasameem Workers City bölgesinde barındırılıyor. Bu kişilerin birçoğu işlemlerin tamamlanması ile ABD, Kanada ve diğer ülkelere yerleştirilmek üzere ülkeden ayrılmıştı. Fakat başka bir yere yerleştirilmeye hakkı tanınmayan 2 bin 500 ile 2 bin 700 Afgan sığınmacı ocak ayından bu yana HRW'nin 'keyfi gözaltı' olarak adlandırdığı durumda yaşamını tesislerde sürdürüyor.

ABD, Afganistan'dan tahliye edilen 88 binden fazla kişiyi kabul etti. Fakat ABD hükümeti için çalışan binlerce kişi Afganistan'da kalmayı sürdürüyor ve özel göçmenlik vizesi başvurularının sonuçlanmasını bekliyor. (DIŞ HABERLER)