Hrant Dink davasında tutuklu sanığa tahliye

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin açılan yeni davanın ikinci duruşması bugün Çağlayan Adliyesi'nde görüldü. Tutuklu sanık Adem Sağlam'a tahliye kararı çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in Şişli'de 19 Ocak 2007'de katledilmesinin üzerinden 16 yıl geçerken, cinayete ilişkin 11 sanık hakkında yeni bir dava açıldı. İlk duruşması 14 Haziran 2023 günü görülen yeni davanın ikinci duruşması Çağlayan'da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görüldü. 

Dink'in öldürülmesine ilişkin eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ile azmettirici Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in arasında bulunduğu 11 sanığın, "Anayasayı ihlal", "FETÖ adına suç işleme" ve "İhmali davranışla kasten öldürme" suçlarından yargılandığı davada, dönemin Trabzon Terörle Mücadele (TEM) Şubesi'nde komiser yardımcısı olan Adem Sağlam'ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

DHA'nın aktardığına göre; mahkeme 6 Aralık saat 10.00'a ertelendi.

DİNK AİLESİNİN AVUKATLARI HAZIR BULUNDU

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bu davanın tutuklu sanığı Adem Sağlam ile başka dosyadan tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ahmet İskender ve Zeynel Abidin Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Dink ailesinin avukatları ve sanık avukatları da duruşmada hazır bulundu. 

Duruşmada cinayetin işlendiği sırada Emniyet İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek savunmasını yaptı. Kamu görevlilerinin ihmaline ilişkin ana davada 26 Mart 2021'de "Başkasını araç olarak kullanma suretiyle insan öldürme", "Resmi belgede sahtecilik" ve "Resmi belgeyi yok etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Ramazan Akyürek cinayete yönelik istihbari bilgiyi olaydan 11 ay önce paylaştığını belirterek görevinin gereğini yerine getirdiğini söyledi.

'GÖREVLERİNİ İHMAL ETMESELERDİ DİNK HAYATTA OLABİLİRDİ'

Ramazan Akyürek, "Çalıştığım zamanlarda bana iletilen tüm istihbari bilgileri aynı gün ilgili yerlere ilettim. Bununla ilgili belgeler dosyada mevcuttur.  İstanbul Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü, benden sonra görev alan Trabzon emniyet görevlileri ve Trabzon jandarmasının görevlerini ihmal ettikleri çok açıktır" dedi.  İstihbarat Daire Başkanı olduğu dönemde, Ermeni vatandaşlarla ilgili önlem alınması için Trabzon ve İstanbul da dahil olmak üzere 81 ile resmi yazı yazıldığını vurgulayan Akyürek, "Mülkiye müfettişleri de İstanbul istihbaratıyla ilgili olarak Yasin Hayal’ın Ümraniye’de kaldığı yerle ilgili sahte rapor hazırladıklarını tespit etmiştir. İstanbul’un Anadolu yakasına hiç uğramadıkları, sistemde böyle bir rapor olmadığı polislerin cep telefonu sinyalleriyle ortaya çıkmıştır. İstanbul emniyetinin ihmali davranışları ortadadır, görevlerini ihmal etmeselerdi Dink hayatta olabilirdi" diye konuştu. AİHM'in cinayetin gerçek sorumlularını gördüğünü, ancak mahkemede bu sanıkların beraat ettirildiğini veya hiç yargılanmadığını ifade eden Akyürek, "AİHM İstanbul emniyeti, İstanbul jandarması ve Trabzon jandarmasının rolüne işaret etmiştir" şeklinde konuştu. Akyürek, "Trabzon jandarma da Dink’in öldürüleceği bilgisine sahip olmayan yoktur. Cinayet tarihine kadar bu durumu adli ve idari makamlara iletmemişlerdir" dedi. 

'ONLARIN YAPMADIKLARI BENİM SUÇUM GİBİ YANSITILMIŞTIR'

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "Trabzon jandarmasının, İstanbul emniyetinin bizimle ne alakası var? Onlar zaten yargılandılar. Siz kendinize yönelik iddiaya cevap verin" şeklindeki uyarısı üzerine Akyürek, "Ben İstanbul Emniyet Müdürlüğünün ve Trabzon Jandarmasının yapmadıkları yüzünden suçlanıyorum. Onların yapmadıkları benim suçum gibi yansıtılmıştır" dedi. 9 yıldır cezaevinde olduğunu belirten sanık Ramazan Akyürek, "Hiçbir zaman darbeyle işim olmadı" diyerek beratini talep etti. 

SAĞLAM: '41 AYDIR TUTUKLUYUM'

Sanık Ahmet İskender de "İddianamede benim FETÖ ile bir bağlantım tespit edilmemiş, bu davaya nasıl girdim onu da bilemiyorum. Yasin Hayal'in çocukluk ve mahalle arkadaşıyım. Tek ilişkim budur" dedi. Sanık Adem Sağlam ise bu davadan 41 aydır tutuklu olduğunu, kaçma şüphesi bulunmadığını belirterek tahliyesini talep etti. 

DİĞER SANIKLARIN SAVUNMASI ALINACAK

Mahkeme heyeti, diğer sanıkların savunmasının bir sonraki duruşma alınmasına karar verdi. Firari emniyet görevlileri Faruk Sarı ve Yahya Öztürk hakkındaki yakalama kararlarının devamına hükmeden heyet, tutuklu sanık Adem Sağlam’ın yurt dışı çıkış yasağı ve karakola imza şartıyla tahliyesine karar verdi. Duruşma ertelendi. 

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Hrank Dink'in eşi Rakel Dink ve çocukları "müşteki" sıfatıyla yer aldı. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmei Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de Şişli'deki gazetenin önünde öldürülmesi nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince yargılama yapılarak 26 Mart 2021'de hüküm verilmişti. Mahkeme hükmünde sanıklar hakkında "Anayasayı ihlal" ve "FETÖ adına suç işleme" suçlarından suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.  Mahkemenin suç duyurusunda bulunulması üzerine soruşturmaya başlanılması sonrasında hazırlanan iddianamede, Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek ve yakalamalı sanık Faruk Sarı hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Sanıklar Yahya Öztürk ve Adem Sağlam hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "İhmali davranışla kasten öldürme", "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Kasten öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ile 17 yıl 6 aydan 25 yıla kadar hapisleri istendi. Diğer sanıklar hakkında ise "Silahlı Terör Örgütü adına suç işleme" suçundan 2 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. (HABER MERKEZİ)

 

 

 

 

 

Etiketler Hrant Dink yeni dava