HPG'linin cenazesi ailesine saklama kabında verildi

Pirejman’da çıkan çatışmada ölen HPG’li Zindan Yeni’nin cenazesi, ailesine saklama kabı içinde teslim edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’ın Dicle İlçesine bağlı Pirejman Mahallesi kırsalında 2021 yılının Eylül ayında çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren Zindan Yeni’nin cenazesi, 8 ay dokuz gün sonra bir saklama kabı içerisinde babası Hasan Yeni’ye teslim edildi. Ailenin ısrarlı girişimleri sonucu 23 Mayıs’ta verilen cenazeye dair ölüm muayene tutanağı ise verilmedi. Dersim’de de 2017 yılında yaşamını yitiren Agit İpek’in cenazesi 2 yıl sonra bir kutuya konarak annesi Halise Aksoy’a kargo ile gönderilmişti.

SAVCILIĞA YÖNLENDİRİLDİ

Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Güleş’e konuşan anne Menice Yeni, oğlunun ölüm haberini geçen yıl 9 Kasım’da kendilerini telefonla arayan askerlerden öğrendiğini anlattı. Cenazeyi almak için Dicle Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurduğunu, savcılığın ise kendilerini Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yönlendirdiğini belirten anne Yeni, “Cenazenin teşhisi için kan örneği alınmadı ve savcılık bize ‘Ölüm sebebi belli değil’ gerekçesini sunarak, cenazeyi Adli Tıp Kurumu’na (ATK) göndereceklerini ve cenazenin kime ait olduğunun netleşmesinden sonra bize verileceği söylendi. Yani cenazenin verilmesi ayları buldu. Bu süreç içerisinde defalarca başvuruda bulunduk. Olumlu bir cevap verilmedi. En son İnsan Hakları Derneği ( İHD) Diyarbakır Şubesi’nde yardım talebinde bulunduk. Ancak savcılık İHD’nin talebine de olumsuz yanıt verdi” diye konuştu.

'SAKLAMA KABINDA VERDİLER'

Cenazeyi almak için bütün girişimlerinin karşılıksız kaldığını söyleyen Yeni, oğlunun kimyasal silah ile öldürülmüş olabileceğini belirtti. Oğlunun ölüm tarihinden yedi ay sonra Diyarbakır savcılığı tarafından aranıp cenazelerinin teslim alınması için Diyarbakır ATK’ye yönlendirildiklerini ifade eden anne Yeni, şöyle devam etti: "Aileden sadece dört kişi gitmemize rağmen, 20 sivil polis aracı 2 zırhlı araç ve 3 gözaltı aracı sürekli bizi takip ediyordu. Onun dışında bizim köy olan Başnik Köyü’nün karakolu sürekli olarak eşimi arayarak ‘cenazeyi köye getirmeyin’ diye baskı yapıyordu. Daha cenazemizi almadan bu baskılar yapılıyordu. Biz ATK’ye gittiğimizde, oğlumun cenazesini saklama kabında babasına verdiler."

Cenazenin asker ablukası altında defnedildiğini söyleyen Yeni, “Bizleri sürekli arayarak, HDP önüne gelmememizi istiyorlardı” dedi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler cenaze saklama kap