Dersim'deki yangına 12 gün sonra havadan müdahale

Dersim'in Hozat ilçesinde 12 gündür devam eden yangını söndürmek için havadan müdahale başladı. 2 helikopter, 1 uçak ve 40 personelle yangın söndürme çalışması yapıldığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

Serpil Argın
DERSİM -
Dersim'in Ovacık ve Hozat ilçelerinde çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılırken, havadan müdahale ancak sosyal medyadan yapılan çağrılarılar sonrası başladı. 

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından yapılan açıklamada, Hozat-Ovacık özel güvenlik bölgesi olarak ilan edilen alanda 12 gün önce 4 ayrı noktada başlayan orman yangınlarından 3'ünün kontrol altına alındığı belirtilerek, "Devam eden diğer yangına 2 helikopter, 1 uçak, işletme müdürlüğümüze ait 1 arazöz, 3 ilk müdahale aracı ve 2 dozer ve 2 greyder ve 40 personelle bugün de söndürme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Arazinin dağlık ve ormanının çok sık olmasından dolayı yangını önlemek adına ekiplerimiz 30 kilometre yol ve 25 kilometre de yangın emniyet şeridi açmıştır. Yangının etrafında şerit açma çalışmalarımız devam etmektedir. Yangın yerleşim yerlerini tehdit etmemektedir. En kısa zaman içerisinde yangın kontrol altına alınacaktır" bilgisi verildi.

VALİLİK: ÇALIŞMALARIN GÜN İÇİNDE TAMAMLANMASI BEKLENİYOR

Valilikten konuya ilişkin yapılan açıklamada da sabah erken saatlerde yangın söndürme çalışmalarına başlandığı belirtilerek, "Hozat'ın Tanzi Deresi üzerinde devam eden ve etrafı iş makinaları marifetiyle daraltılmış olan örtü yangınına karadan ve havadan müdahale edilmekte olup çalışmaların gün içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir" denildi. 

MAÇOĞLU: KAMUOYU TEPKİSİ SONRASI MÜDAHALE BAŞLADI

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise CHP, HDP milletvekillerinin yanısıra STK temsilcileri ve gönüllülerin oluşturduğu bir heyetle, yangına gerçekleştirilen müdahaleyi yerinde incelemek üzere Karaoğlan mevkiinde olduklarını duyurdu.

Son duruma ilişkin GazeteDuvar'a açıklama yapan Maçoğlu "Helikopterlerle havadan yangına müdahale ediliyor. Orman Müdürlüğü yetkilileriyle yaptığımız görüşmede alana araçların girdiği bilgisini aldık. Günlerdir kamuoyuna çağrı yaptık, başladığı gün müdahale edilseydi yangın bu kadar büyümezdi. Ciddi bir kamuoyu tepkisi oluştu ve bu tepkiden sonra müdahale başladı. Yanımızda olan milletvekili ve STK temsilcilerine bir kez daha teşekkür ediyoruz" dedi.

Yürütülen çalışmaları gözlemek üzere CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Polat Şaroğlu ve Burhanettin Bulut ile HDP Milletvekilleri Saliha Aydeniz, Mahmut Toğrul ve Mehmet Rüştü Tiryaki Dersim'de bulunuyor.

VALİLİK: YANGIN TAMAMEN KONTROL ALTINA ALINDI

Tunceli Valiliği'nden Ovacık ile Hozat ilçeleri arasındaki orman yangının tamamen kontrol altına alındığı duyuruldu. Valilik'ten yapılan açıklamada, "Hozat ilçemiz Tanzi Deresi üzerinde başlayan örtü yangını ekiplerimizin karadan iş makinaları ve arazözler ile havadan da uçak ve helikopterle müdahalesi sayesinde tamamen kontrol altına alınmış olup soğutma çalışmaları devam etmektedir. Tarım ve Orman Bakanı'mıza, İçişleri Bakanı'mıza, bizzat ilimize gelerek yangını alanda takip eden Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’e ve ekibine, alanda alın teri döken arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz" denildi. (DUVAR)