Hong Kong'un İngiltere'den devrinin 25. yılı: Şi Cinping yemin töreninde

Çin lideri Şi Cinping, Hong Kong'un İngiltere'den ayrılışının 25. yıl dönümü nedeniyle yaptığı ziyarette Özel İdari Bölgesi'nin yeni lideri John Lee'nin yemin törenine katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hong Kong idari yönetiminin 1997 yılında İngiltere'den devrinin 25. yıl dönümü nedeniyle ziyarette bulundu. Cinping, Hong Kong Özel İdari Bölgesi başkanlığına seçilen John Lee'nin yemin törenine katıldı.

Çin resmi haber ajansı Xinhua'ya göre, Devlet Başkanı Şi, yemin töreninde yaptığı konuşmada "Hong Konglu gençlerin zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olmak ve parlamaları için daha fazla fırsat yaratmak için çaba sarf edildiğini" vurguladı. Şi, "Gençler geliştiğinde Hong Kong büyür. Gençler büyüdüğünde Hong Kong büyür. Gençler için bir gelecek olduğunda, Hong Kong için bir gelecek vardır" dedi.

ABD ve İngiltere'den ise Hong Kong'un İngiltere'den ayrılışının 25. yıl dönümü nedeniyle açıklama yapıldı. The Guardian'ın haberine göre, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Hong Kong'dan vazgeçilmeyeceğini" belirterek "Hong Kongluların hak ve özgürlükleri tehdit altında" dedi.

ABD: 'TEK ÜLKE, İKİ SİSTEM' UYGULANMIYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Çin yönetiminin "Tek ülke, iki sistem" modeline saygı göstermediğini savundu. Blinken, bugün yaptığı açıklamada "Hong Kong ve Pekin yetkililerinin, demokratik katılımı, temel özgürlükleri ve bağımsız medyayı bir parçası olarak görmedikleri çok açık" diye konuştu. 2020'de Hong Kong'da uygulanan katı bir güvenlik yasasının "özerkliğin erozyona uğramasına" yol açtığını savunan Blinken, "Hong Kong'daki insanlarla dayanışma içindeyiz ve vaat edilen özgürlüklerinin geri verilmesi çağrılarını güçlendiriyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)