Genel olarak eğlence sektöründe, özellikle de yayın servislerine geçişin ardından büyüme gerçekleşmiş olsa da çalışanlara yapılan ödemelerin ciddi oranda azaldığını belirten Senaristler Birliği (WGA), 1 Mayıs 2023 tarihinde WGA, kendi sitesi üzerinden grevin duyurusunu yaptı. Birlik, bundan önceki 6 ayı da Netflix, Amazon, Apple, Disney, Discovery-Warner, NBC Universal, Paramount ve Sony gibi şirketlerle görüşme yaparak geçirdiğini duyurdu. Ancak topluluğun stüdyolardan aldığı dönüşler yeterli olmadı.
Duyuruda da, "Bunu makul bir görüşmeyle yapabileceğimizi umuyorduk. Şimdiyse mücadele ederek yapacağız. Varlığımız ve geleceğimiz uğruna, bize başka bir seçenek verilmedi" ifadeleri kullanıldı.
Senaristler Birliği'nin öneri listesindekiler yapılırsa yazarlar toplamda yılda 429 milyon dolar kazanabilir. Bu sayı, Hollywood'un yıllık kârının yüzde 3'ü bile etmiyor. (Hollywood'un önde gelen 8 stüdyosunun yöneticisi, aynı yıl içinde 733 milyon dolar kazandı.) Tüm yazarlar için ön görülen 429 milyon dolar, bahsedilen 8 kişinin aldığı toplam ödemeden tam 344 milyon dolar daha az.
Bu yüzden de "Avatar" ve "Gladyatör 2" gibi filmlerin bir sonraki eklemelerinin gecikmesi bekleniyor. Grev devam ederken aktörler ne etkinliklere ne de filmlere katıldığından, Emmy gibi önemli etkinliklerin farklı bir tarihe alınıp alınmayacağı da görüşülüyor. "Oppenheimer"ın Londra'daki ön gösteriminde Cillian Murphy, Matt Damon ve Emily Blunt salondan çıkarken Cristopher Nolan da senaristleri desteklediğini izleyicilerle paylaştı.
Dr. Dre ve Snoop Dogg, Doggystyle albümünün 30. yıl dönümüne özel olarak gerçekleştirecekleri Hollywood Bowl konserini ertelemiş ve senaristlere destek olmuşlardı.
Birçok önemli yapımın senaristleri ve genel olarak ekipler, yazarların hakları olan ödemeyi alabilmeleri için davalarına ortak oluyor.
2007'DEKİ GREVİN FARKI NEYDİ?
2 Mayıs 2007’de başlayan bu grevde WGA üyesi olan yaklaşık 20 bin senarist greve katıldı. Grevin sebebiyse yine yapımcılar ve yayın servisleri kâr ederken senaristlerin olması gerekenden az ödeme almasıydı.
100 gün süren bu grev, Amerika’nın eğlence endüstrisine tam 500 milyon dolara mal oldu. ABD’nin bağımsız haber radyosu NPR’ye göre bu grev, Los Angeles ekonomisine 1,5 milyar dolarlık bir darbe vurdu. Milken Enstitüsü'ne göre ise 2007 grevinin, hâlihazırda sıkıntıda olan Kaliforniya ekonomisine 2,1 milyar dolarlık darbe vurmasını beklediğini söylemişti.