Hollandalı Bakan Afganistan'daki tahliyeler sırasında 'görevini iyi yapamayacağını' söyleyerek istifa etti

Afganistan'da ABD ve müttefiklerinin tahliyesi büyük bir karmaşa içinde gerçekleşmişti. Konuyla ilgili parlamento tarafından iki Hollandalı bakan istifa etti.

Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda'da Afganistan'dan tahliyelere dair yapılan eleştiriler iki bakanın istifasını getirdi. Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag ve Savunma Bakanı Ank Bijleveld ardı ardına istifalarını sundu. ABD ve müttefiklerinin Taliban'ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan'dan tahliyesi oldukça kaotik bir şekilde olmuştu.   

HÜKÜMETTE GÖRÜŞ AYRILIKLARI

Hollanda parlamentosunda ülkedeki geçici hükümetin iki bakanı hakkında verilen soru önergesi görüşüldü. Bijleveld, parlamentoda düzenlenen oturumun ardından, 'Afganistan'dan sivillerin tahliye edilmesinde geç kalındığı ve başarısız olunduğu' gerekçesiyle kınandı. Savunma Bakanı dün istifa ettiğini açıkladı, "Sonuç olarak, halkıma karşı sorumluluğumu artık iyi bir şekilde yerine getiremem" sözleri ile artık aynı görevi sürdürmesi durumunda işini yapamayacağını belirtti.

Ülkedeki koalisyon ittifakında ise gündeme gelen 'kınama' kararı konusunda görüş ayrılıkları oldu. Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD), Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Demokrat Parti (CDA) kınamaya 'hayır' demesine karşın, Hristiyan Birlik Partisi (CU) blok halinde 'evet' oyu verdi. CDA üyesi Bijleveld, Savunma Bakanlığı koltuğuna 2017 yılında oturmuştu. 

'SONUÇLARI KABUL ETMEM LAZIM'

Dışişleri Bakanı hakkında görüşülen aynı gündemli oturumda ise küçük bir farkla 'evet' oyu çıktı. Toplamda 78 milletvekili 'evet', 72 milletvekili 'hayır' oyu verdi. Oylama sonrasında konuşan Kaag, "Parlamento, kabinenin, gerektiği gibi hareket etmediğine hükmetti. Sonuçları kabul etmem lazım. Politika reddedildiyse Bakan istifa etmeli" ifadelerini kullandı. Ülkede koalisyon hükümeti görüşmeleri yapılırken taraflardan D66'ın liderliğini de Kaag üstleniyor. 

Her iki bakanın da istifası, Hollanda Kralı Willem Alexander'e sunulacak.

AFGAN ÇALIŞANLARA HABER VERİLMEDEN TERK EDİMİŞTİ

Bugün Hollanda'da bunca şiddetli tartışmaların yürütülmesinin bir nedeni de ülkenin Kabil Büyükelçiliği'ni nasıl terk ettiği. Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinin ardından binadaki elçilik personelinin, ABD askerlerinin 'acil durum' çağrısı üzerine, yerel çalışanlara haber vermeden binayı terk ettiği ortaya çıkmıştı. Afgan personel, pazartesi sabahı bomboş bir binayla karşılaşmış, tüm resmi evrakları da kendileri yok etmişti. Afgan çalışanlar, tahliyelerinden sorumlu personelin kendilerine hiçbir haber vermeden ortadan kaybolduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)