Hollanda ve Danimarka, Ukrayna'ya F-16 gönderiyor

Eindhoven kentindeki askeri hava üssünde Ukrayna lideri Zelenskiy ile bir araya gelen Hollanda Başkanı Rutte, "Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyi kabul etti" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda Başkanı Mark Rutte, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Eindhoven kentindeki askeri hava üssünde bir araya geldi. Rutte görüşmeye dair yaptığı açıklamalarda, "Danimarka ve Hollanda Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyi kabul etti" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Hollanda Savunma Bakanlığı'nın 18 Ağustos'ta F-16 savaş uçaklarını Ukrayna'ya teslim etmelerinin ABD tarafından onaylandığını açıklamasının ardından, Rutte ile bir araya geldi. Hollanda'nın toplamda 42 adet F-16'ya sahip olduğunu söyleyen Rutte, Ukrayna'ya kaç adet sava uçağı gönderileceğinin henüz kesinleşmediğini bildirdi. Rutte, "Hollanda ve Danimarka'nın, ABD ve diğer müttefiklerle işbirliği içinde, F-16 uçaklarının Ukrayna'ya ve Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne devrini taahhüt ettiğini açıklayabiliriz" dedi.

Anlaşmayı 'dönüm noktası' olarak niteleyen Zelenskiy ise, Küresel Barış Zirvesi ve Barış Formülü'nün de gündemde olduğunu söyledi.

Hollanda Savunma Bakanlığı, 18 Ağustos'ta Hollanda'nın Ukrayna'ya F-16 savaş uçaklarını teslim etmesinin ABD tarafından onaylandığını açıklamıştı. Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, yaptığı açıklamada, "ABD'nin, F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya teslimatını onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, bizim Ukraynalı pilotların eğitimini tamamlamamıza olanak tanıyor" ifadelerini kullanarak, sonraki adımlar için Avrupalı ortaklarıyla temas halinde olduklarını bildirmişti.

Ukrayna'ya F-16 tedariki amacıyla Hollanda ve Danimarka'nın öncülüğündeki ülkeler, Ukraynalı pilotları NATO'da yaygın kullanılan ABD yapımı F-16 savaş uçakları için eğitmeyi mayısta kabul etmişti. (DIŞ HABERLER)