Hint varyantında ihmaller zinciri: Hükümet bilim insanlarının uyarısını dikkate almadı

Reuters ajansı, Hindistan'da korona salgınının kontrolden çıkmasının arkasındaki ihmaller zincirini ortaya çıkardı. Hükümete Hint varyantı hakkında hazırlanan raporun gözardı edildiği ortaya çıktı.

Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde bir grup protestocu, artan korona virüsü vakaları nedeniyle seçimlerin ve seçim mitinglerinin durdurulması için 7 Nisan gününde yere yatarak eylem yapmıştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınında peş peşe rekor vaka ve ölümlere sahne olan Hindistan'daki trajedinin altından ihmaller zinciri çıktı. Hindistan hükümetinin, bugün tüm dünyada endişe yaratan varyant konusunda mart ayında yapılan bilimsel uyarıları ciddiye almadığı ortaya çıktı.

Reuters ajansının özel haberine göre, Hindistan'da varyantları incelemek oluşturulan özel kurul Hint varyantı hakkında 'yüksek endişe sebebi' notuyla mart ayında bir rapor hazırladı. Ancak hükümet ekonomik gerekçelerle kapanma önlemleri almazken, başta Başbakan Narendra Modi olmak üzere siyasetçiler seçim mitinglerine devam etti; binlerce kişinin katıldığı dini festivallere izin verildi.

10 MART'TA BAKANLIK VE MODİ'NİN DANIŞMANI İLE PAYLAŞILDI

Habere göre, Türkiye'de de en az beş kişide görülen ve 17 ülkeye yayılan varyant hakkındaki ilk uyarı mart ayında, korona virüsünün genetik varyantlarını tespit etmek için oluşturulan INSACOG isimli kurul tarafından yapıldı. Ülkedeki 10 ulusal laboratuvarın bulgularını biraraya getirip inceleyen INSACOG, bugün Hint varyantı olarak bilinen B.1.617 mutasyonunu, şubat ayı kadar erken bir tarihte tespit etti. Bu tespit, 'enfeksiyonların hızla artabileceği' uyarısı ile birlikte 10 Mart tarihinden önce Sağlık Bakanlığı'nın Hastalık Kontrolü Ulusal Merkezi ile paylaşıldı.

Reuters'a konuşan bilim insanları, INSACOG'un bu tarihte Sağlık Bakalığı için medyada yayınlanmak üzere bir taslak metin hazırladığını da anlattı. Taslakta, yeni Hint varyantının virüsün insan hücrelerine tutunmak için kullandığı bölgesinde 'yüksek endişeye yol açan' iki mutasyon görüldüğü, bunlardan birinin hem bulaşıcılığı artırdığı hem de bağışıklık sisteminden kaçabildiği belirtiliyordu.

KAMUOYUNA 'EKSİK' AÇIKLANDI

Bilim insanları, bu taslağın doğrudan Hindistan Başbakanı Modi'ye rapor veren ve ülkenin en üst düzey bürokratı olan Rajiv Gauba'ya gönderildiğini de söyledi. Modi'nin bu uyarıdan haberdar edilip edilmediği bilinmezken, bulgular kamuoyuna ancak iki hafta sonra 24 Mart gününde, üstelik de 'yüksek endişe sebebi' ifadelerinin yer almadığı bir metinle açıklandı. 

 

'BU KADAR BÜYÜK KALABALIKLARI HİÇ GÖRMEMİŞTİM'

Hindistan'da bilim insanlarının uyarılarına rağmen önlem alınmazken, mart ve nisan ayları boyunca başta Modi olmak üzere çok sayıda siyasetçi binlerce kişinin biraraya geldiği seçim mitingleri düzenledi. Modi, ülkenin 261 bin yeni vaka raporladığı 17 Nisan gününde destekçilerine, "Bir seçim mitinginde bu kadar büyük kalabalıkları daha önce hiç görmemiştim" diyordu. Bu tarihlerde, bir yandan milyonlarca kişinin katıldığı dini festivallerde sosyal mesafe kuralları uygulanmıyor, bir yandan da on binlerce çiftçinin Delhi'deki protesto gösterileri sürüyordu.

SON BİR GÜNDE 3 BİN 689 KİŞİ ÖLDÜ

Gelinen noktada Hindistan yeni vaka ve ölümlerde peşpeşe rekor sayılar raporlarken, sağlık sistemi çökmüş durumda. Ülkede son bir günde 3 bin 689 kişi Covid-19 nedeniyle öldü, 392 bin 488 yeni vaka tespit edildi. Bugün Hindistan'da toplam ölü sayısı 215 bin 542'ye, vaka sayısı 392 bin 488'e yükselmiş durumda. Sadece hastanelerde değil, ölülerin yakıldığı krematoryumlarda da yer bulunamıyor.

ÜRDÜN'DE DE GÖRÜLDÜ

Hint varyantı ise Türkiye dahil en az 17 ülkeye yayıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta İstanbul'da beş kişide bu varyantın görüldüğünü açıkladı. Son olarak Ürdün'den yapılan açıklamada, üç kişide Hint varyantı tespit edildiği belirtildi.

'BİLİM DİKKATE ALINMADI'

Peki Hindistan niçin bu noktaya geldi, hükümet neden önlem almadı? INSACOG Başkanı Shahid Jameel, Reuters ajansının bu yöndeki sorusuna yanıtında, yetkililerin politika belirlerken bilimsel verileri yeterince dikkate almadığı eleştirisini getirdi. Jameel, "Politikalar kanıtlara göre belirlenmeli, tersi değil. Politika hazırlarken bilimin dikkate alınmadığından endişeleniyorum" dedi. (DIŞ HABERLER)