Hindistan'dan Kanada vatandaşlarına vizeyi askıya alma kararı

Kanada'nın Sih örgütü KLF yöneticisi Nijjar'ın öldürülmesinden Hindistan'ı sorumlu tutmasının ardından Hindistan Kanada vatandaşlarına vizeleri askıya aldı. Kanada'da bir KLF mensubu daha öldürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan, ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar'ın Kanada'da öldürülmesinin ardından çıkan anlaşmazlık sürerken, Kanada vatandaşlarına verilen vizeleri askıya aldı. Kararı, Kanada'daki Hindistan vize başvurularını almakla yetkili kuruluş BLS International isimli kuruluş yaptı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, kuruluşun internet sitesinde yapılan açıklamada, "Hindistan Misyonundan önemli açıklama: Operasyonel nedenlerden dolayı 21 Eylül tarihi itibarıyla Hindistan vize hizmetleri ikinci bir bildiriye kadar askıya alınmıştır" ifadelerine yer verildi. Hindistanlı bir yetkili ise basına yaptığı açıklamada, söz konusu kararı teyit ederken, kararın gerekçesine dair yorum yapmadı.

BİR SİH DAHA KANADA'DA ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan, KLF'den Sukhdool Singh isimli bir kişinin de Kanada'da 'çeteler arası' olaylarda öldürüldüğü açıklandı. Hindustan Times haber sitesinin haberine göre, 2017 yılında sahte belgelerle Hindistan'dan Kanada'ya kaçtığı ileri sürülen Sukhdool Singh, Hindistan'ın yayımladığı 'terörist listesinde' yer alıyordu. 'Sukha Duneke' olarak da bilinen Singh'in, Kanada'da çeteler arası olaylarda öldürüldüğü iddia edildi. Singh hakkında Hindistan'da çeşitli suçlamalarla yedi dava bulunuyordu. 

Ne olmuştu?

Hindistan tarafından yayımlanan 40 kişilik 'terör listesinde' yer alan ayrılıkçı Sih örgütü KLF'nin yöneticisi Nijjar, 18 Haziran'da Kanada'da vurularak öldürülmüştü. Trudeau, 18 Eylül Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Nijjar'ın öldürülmesinin arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğunu iddia etmişti. Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansı'nca (NIA) 2022'de Pencap'ın Jalandhar şehrinde Hindu bir din görevlisini öldürmekten aranan Nijjar, Hint devletine karşı KLF üyelerini eğitmek, finansal destek sağlamak, komplo kurmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek gibi suçlamalarla da karşı karşıyaydı.

"Sih ülkesi" anlamına gelen Halistan fikrini benimseyen örgüt, 1987'den bu yana Hindistan'da askeri ve diplomatik hedeflere saldırılar düzenlemekle birlikte Romanya'nın Yeni Delhi Maslahatgüzarı Liviu Radu'yu kaçırmasıyla tanınıyor. Hindistan, örgütün Pakistan destekli olduğunu ve Pakistan'dan silah yardımı aldığını iddia etse de örgütün İngiltere, İspanya ve Malezya'daki Sih diasporasından bağış topladığı biliniyor.

Örgüt, Hindistan'ın Pencap eyaleti dışında Pakistan'ın Pencap, Hayber Pahtunhva, Sindh, Belucistan ve Keşmir bölgelerinin de tamamını veya bir kısmını Halistan olarak görüyor. KLF, Hindistan tarafından 'terör örgütü' olarak tanımlanıyor. (DIŞ HABERLER)