HES projesi mahallenin suyunu kuruttu

Artvin Yusufeli Demirdöven Köyü Derneği, bölgede HES çalışması yapan Erari Elektromekanik şirketinin patlattığı dinamitler nedeniyle bir mahallenin suyunun kuruduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

Gençağa Karafazlı

ARTVİN - Artvin, Yusufeli Demirdöven ve Yaylalar köyüne bağlı yedi mahallenin suyu, HES projesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Artvin Yusufeli Demirdöven Köyü Derneği, Erari Elektromekanik şirketinin HES projesi çalışmaları esnasında patlattığı dinamitler nedeniyle mahallerinin susuz kaldığını öne sürdü.

‘SUYUN KURUMASINI KURAKLIĞA BAĞLAMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Artvin'in Yusufeli ilçesinde Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylüleri, altı yıldır bölgede hayata geçirilmek istenen HES projesine karşı mücadele ediyor. Erari Elektromekanik şirketi daha önce üç kez HES projesini hayata geçirmek için geldiği vadide, köylülerin tepkisiyle karşılaştı. Ancak şirket jandarma denetiminde HES çalışmalarına başladı. HES projesi nedeniyle suyun kuruduğunu belirten Demirdöven Köy Derneği, yazılı bir açıklama yaparak çalışmalara tepki gösterdi. Açıklamada “İçme suları kurumuş ve sulama sularımız da geçen seneki seviyesinin üçte bir oranına düşmüştür. Kuraklık var ama haziranın başında suların kurumasını kuraklığa bağlamak mümkün değil” denildi.

‘ŞİRKET KURUYAN SULARIMIZ İÇİN ÇALIŞMA YAPACAK MI?’

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

HES çalışmaları Yusufeli'nde devam ediyor

“HES için bu kadar yoğun dinamit patlatılmasının doğaya zarar vereceğini ve Yaylalarköyü ile Demirdövenköyü mahallelerinin sularının yok olabileceğini bilimsel raporlar eşliğinde daha önce paylaşmıştık. Mayıs ayında yapılan keşifte dinamit patlatmalarının zeminde bir kilometreye kadar çatlak oluşturabileceğini ve akabinde suların kaybolmasına sebep olabileceğini bilirkişilere ilettiğimizde, şirket proje sorumlusu bunu telafi edeceğini söylemişti ancak bu sözde kaldı. Şimdi buradan yeniden sesleniyoruz. Sayın yetkililer, Erari Elektromanyetik şirketi daha patlamaların başında kuruyan sularımız için telafi çalışmalarına başlayacak mı? Patlamalar sonrası birçok insanımız, susuzluk nedeniyle yaylalara göçmek zorunda kalmıştır. Bir an önce yetkililerin önlem almasını istiyoruz.”

Etiketler Yusufeli HES