Hem meslek sahibi olacak hem de çocukların yüzünü güldürecekler: 'Hayata dönüştür' projesi

Umut Çocukları Derneği'nin 'Hayata dönüştür' projesi kapsamında toplanan arızalı elektronik eşyalar, dernek bünyesindeki kimsesiz gençler tarafından onarılarak ihtiyaç sahiplerine sunulacak.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

 İZMİR - Kimsesiz ve sokakta yaşayan insanlara yönelik bir çok kampanya ile gündeme gelen Umut Çocukları Derneği, bu kez dernek bünyesinde yaşamını sürdüren gençler ve eğitimine imkansızlıklar nedeniyle devam edemeyen çocuklar için yeni bir proje başlattı. Kaktüs Bilişim, Ttn Elektronik ve derneğin ortak çalışmasıyla başlatılan 'Hayata Dönüştür' isimli proje kapsamında, derneğe bağışlanacak olan arızalı bilgisayar, tablet, televizyon, telefon benzeri elektronik eşyalar, dernekte yatılı olarak barınan gençler tarafından geri dönüşüm istasyonunda onarılacak ve tekrar kullanımı sağlanacak.

 Proje kapsamında onarılan elektronik eşyaların ihtiyaç sahiplerine gönderilmesi planlanırken, bu süreç boyunca kurumda hizmet veren kimsesiz gençlerin elektronik eşyaların bakım ve onarımı konularında istihdam edilerek meslek sahibi olmaları da amaçlanıyor.
.

 'İSTİHDAMA KATILAN GENÇLER YENİ BİR MESLEK SEÇERKEN İHTİYAÇ SAHİBİ ÇOCUKLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK'

 Kimsesiz gençlerden hem yeni elektronikçiler yetiştirecek hem de Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde tablet, bilgisayar, telefon gibi çeşitli ihtiyaçlara cevap olacak projeye ilişkin derneğin açıklaması şöyle:

“Hayata dönüştür adlı projemiz kapsamında bağışlanacak olan (bilgisayar, tablet, televizyon, telefon, benzeri elektronik eşyalar kuruluşumuzda yatılı olarak barınan ihtiyaç sahibi gençler, Kaktüs Bilişim ve Ttn Elektronik iş birliği ile geri dönüşüm istasyonumuzda onarılarak tekrar kullanımı sağlanacaktır. Hayata dönüştür projemiz, arızalı ya da ihtiyaç fazlası durumdaki elektronik eşyalarınızın yeniden kullanılabilir duruma getirilmesi, bu süreç boyunca kurumumuzdan hizmet alan gençlerin bahsi geçen elektronik eşyaların bakım ve onarım konularında istihdam edilerek meslek sahibi olmaları amaçlanmaktadır. Aynı zamanda bir köşede unutulan ya da çöpe gitmeyi bekleyen ürünlerin bir başkasının ihtiyacına cevap verebilmesi sağlanacaktır. Tableti ya da bilgisayarı olmadığı için ödevini yapamayan çocuklar, köy okullarında bilgisayarsız sınıfsızlar da projemizin ulaşmak istediği hedef kitledir. İstihdama katılan gençler, kendilerine yeni bir meslek ve hayat seçerken, onardıkları ürünlerle başka ihtiyaç sahibi genç ve çocukların yüzünü güldürecek, bilgiye ulaşmalarını sağlayacaklardır.”

 'İHTİYAÇ SAHİPLERİ İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YARDIM EDECEK'

 Gazete Duvar'a konuşan Dernek Başkanı Ferhat Şahin, ilk defa böyle bir proje üretildiğinin altını çizerek, “Gençler çok hevesli ve çalışmak istiyorlar. Sertifikaları da olsun istiyoruz. Gönüllü iki şirket var. Şirketteki arkadaşlar da ücretsiz eğitim verecek ve parça ve benzeri ihtiyaçları sağlamaya çalışacaklar. İnsanlar bir köşede çöpe atmak için tuttukları arızalı ürünleri sokaktaki gençlerin istihdamı için bağışlayabilirler. Bu ürünler onarıldıktan sonra ihtiyaç sahibi ailelere, okullara gönderilecek. İlk defa böyle bir proje ürettik” dedi.
.

Bağış için telefonlar almaya başladıklarını belirten Şahin “Bir firma bilgi işlem biriminde kullanmadıkları arızalı bilgisayarları ve parçaları bağışlayacağını söyledi. Çok mutlu olduk bu konuda. Duyarlılık çok önemli” diye belirtti. Kamuoyuna başlattıkları projeye destek olmaları konusunda çağrıda bulunan Şahin, “En önemlisi hem sokaklardan gelen gençler meslek sahibi olacak, hem de yaptıkları ürünler yine ihtiyaç sahiplerine gidecek. İhtiyaç sahibi ihtiyaç sahibine yardım edecek. Tüm toplumu bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Ellerinde kullanmadıkları ve çöpe atacakları arızalı elektronik ürünler, parçalar varsa bağışlayabilirler” çağrısında bulundu.

 'MUTLU VE HEYECANLIYIZ'

 Dernek bünyesinde barınan gençlerden Onur Gürdeğil ise yeni bir meslek sahibi olacağı ve yoksul gençlerin, çocukların ihtiyaçlarına cevap olacağı için heyecanlı olduğunu dile getirdi. Gürdeğil “Bilgisayar kullanmayı öğrenmek istiyordum. Bu eğitimle parçalarını ve tamirini de öğreneceğim. Aynı zamanda bir meslek sahibi olacağım. Projenin en önemli noktalarından biri de, burada tamir edeceğimiz cihazların ihtiyacı olanlara gidecek olması. Bu konuda çok mutluyuz. Hem kendimize hem de ihtiyaç sahibi insanlara yardım edeceğiz” dedi.

Gençlerden Murat Oruç ise daha önce aşçı yardımcısı olarak çalıştığını belirterek, işsiz kaldığı bu dönemde böyle bir projenin kendisine umut verdiğini söyledi. Daha önce elektronik aletlerle çok fazla ilgilenmediğini belirten Oruç duygularını şöyle anlattı: “Benim için yeni bir meslek ve yeni bir girişim olacak. Bu konuda biraz heyecanlıyım. Son dönemde iş de arıyordum. Bir anda başkanımız Ferhat bey bize projeyi anlattı. İş sahibi olabileceğimizi öğrendik. Aynı zamanda da ihtiyaç sahibi çocuklara, gençlere yardımda bulunacağız. Bu gerçekten bizi daha da heyecanlandırdı.”

'GERİ DÖNÜŞÜM İSTASYONU' DERNEK MERKEZİNDE BAĞIŞLARI BEKLİYOR

 'Hayata dönüştür' projesi kapsamındaki ürünlerin bakım ve onarımı yapılarak gerekli organizasyonun sağlanacağı Geri dönüşüm İstasyonu, dernek merkezinin bulunduğu Zuhuratbaba Mah., Dr. Tevfik Sağlam Cad., No:36/2 Bakırköy/İstanbul adresinde yer alıyor. Projeye destek olarak katkıda bulunmak isteyen gönüllü kişi ve kurumların ihtiyaç fazlası, arızalı veya kullanmak istemedikleri elektronik cihazlarını bu adrese göndermeleri veya teslim etmeleri bekleniyor.

 Yine proje kapsamındaki gelişmeler ise şu adreslerden takip edilebilir;

 www.umutcocuklari.org.tr

www.facebook.com/www.umutcocuklari.org.tr /