Hem hekime, hem hastaya eziyet
Aile hekimleri iki ayda üçüncü kez iş bırakıyor. Değişiklik yapılan Aile Hekimliği Yönetmeliği’ni “eziyet yönetmeliği” olarak niteleyen doktorlar, 6-10 Ocak tarihleri arasında yine “greve” çıktı. Günde 80-100 hastaya bakmakla yükümlü tutulan hekimler, iş yükünden şikayetçi. Aynı zamanda hastaya da nitelikli bir zaman ayrılamıyor.
Aile Sağlık Merkezi’nde (ASM) çalışan aile hekimleri, iki ayda üçüncü kez iş bıraktı. Tabip odalarıyla birlikte sağlık alanındaki meslek örgütlerinden oluşan 18 kuruluş, 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında aile hekimlerinin çalışma koşullarındaki değişiklikler nedeniyle iş bırakmasına destek verdi.
Aile hekimleri, dernekleri aracılığıyla daha önce 5-7 Kasım 2024’te üç gün, 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında da beş gün süreyle iş bırakmıştı. ASM’lerde çalışan hekimler ve diğer sağlık personeli, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ndeki değişikliklerin iptali için iş bırakma eylemlerine başvuruyorlar.
Değişiklik yapılan yönetmeliği, “eziyet yönetmeliği” olarak niteleyen aile hekimleri, özellikle iş yükü, ücret kesintileri ve güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle tepkilerini ortaya koyuyorlar.
Sağlık meslek örgütleri, yarın (10 Ocak 2025) saat 13.00’de de Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda “Eziyet Yönetmeliği”ne karşı çıkan ve taleplerini ortaya koyan bir etkinlik düzenleyecek.
GÜNDE 100 HASTAYA BAKMAK
Aile hekimlerinin yönetmeliğe dönük önemli tepkilerinden biri de, günde 80 ile 100 hastaya bakmakla yükümlü olmalarıdır. Hekimler, “Günde 100 hastaya bakmış gibi 3 dakikada işlem yapmak değil aşı, izlem, takip ve muayenelere en az 10 dakika insanca zaman ayırmak istiyoruz” diyorlar.
Doktorlar yine, “Bizim dışımızdaki hangi OECD ülkesinde bir aile hekimi günde 80-100 hastaya bakmaktadır. Sağlık Bakanlığı açıklasın da bilelim” şeklinde sorunlarını dile getiriyorlar.
Yeni yönetmelikle reçetelere de müdahale edildiği, antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazımına kısıtlama getirildiği belirtiliyor. Ayrıca altı ayda bir aile hekimine başvurmayan vatandaşlardan dolayı hekim ve hemşire maaşının kesilmesinin de son derece yanlış bir uygulama olduğu hatırlatılıyor.
Hekim başına düşen nüfusun 2.000 kişiyi aşmamasını talep ediyorlar. Halen hekim başına 3.500-4.000 dolayında bir nüfusa bakmak durumunda kaldıkları dikkati çekiyor. Hekimler, böyle bir durumda hastaya da yeterli bir bakım süresinin kalmayacağından rahatsız oluyorlar.
Yine ASM’lerin konut kiraları, yakıt ve diğer masrafları ile tıbbı malzeme ihtiyacının da aile hekimlerince karşılanması önemli bir sorunu oluşturuyor. Bu arada Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerine gece poliklinik uygulamasını gündeme getirmesi halinde hekim istifalarının da meydana gelebileceği belirtiliyor.
HEKİMLERİN TALEPLERİ
Aile hekimlerinin diğer talepleri de şu noktalarda toplanıyor:
- ASM’lerde sağlık raporlarının paralı olması, ücretsiz birinci basamak hizmetlerinin sonu olur, ASM’ye para girerse hastanın sağlığı gider.
- Hastalarımızın müşteri, puan, katsayı olarak görülmesini değil, insan olarak değer görmesini istiyoruz.
- Nitelikli bir sağlık hizmeti için yeterli zaman, ekipman ve olanak sağlanmalıdır.
- Aile hekimlerinin özlük hakları, emeklilik durumu, güvenceli bir istihdam olanakları çerçevesinde değerlendirilmelidir.
- ASM’lerde çalışan ebe, hemşire ve sağlık personeline ödenecek ücretler, mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Sağlık emekçilerine insanca yaşam koşullarına uygun ücret ödenmelidir.
- Vatandaşlara ait kişisel verilerin aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarınca toplattırılarak sigorta şirketlerine, özel sağlık işletmelerine satılmasına aracılık edilmesi kabul edilemez.
- Sağlıkta şiddeti önleyecek etkin tedbirler alınmalıdır.