Heliski: Lift yerine helikopter, pist yerine bakir yamaçlar

Doğaya zararları nedeniyle yasaklanması ya da korona virüsü salgını gibi sebeplerle Avrupa’nın birçok ülkesinde heliski yapamayanlar, rotalarını Kaçkarlar’a çevirdi. Dünyanın en heyecanlı ve en pahalı doğa sporları arasında gösterilen, bir o kadar da etik tartışmayı içinde barındıran bu sporda kayakçılar ve snowboardcular, lift yerine helikopteri, pist yerine bakir yamaçları kullanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Heliski, yani helikopterle kayak, Türkiye’de pek bilinen ve yaygın bir spor değil. Zaten kısa bir süre öncesine kadar sadece İsviçre Alpleri’nde, Alaska’da, Kafkaslar’da, Himalayalar’da ve Kanada dağlarında yapılıyordu. Heliski’nin en önemli özelliği, kayak merkezinden veya kayak pistinden uzakta, karın bol olduğu alanlarda yapılması...

Birkaç yıl önce Rize’nin Kaçkar Dağları’nda da heliski turları düzenlenmeye başlandı. Vahşi doğaya zararları nedeniyle heliski’nin Avrupa’nın bazı ülkelerinde yasak olması ve yasal olan ülkelerde de korona virüsü salgını yüzünden organizasyonların gerçekleştirilememesi nedeniyle yabancı turistler, Kaçkarlar’a bu yıl daha fazla ilgi gösteriyor. Mart ayına kadar sezonun sürmesi beklenirken kayakçılar ve snowboardcular, Kaçkarların eteklerinde konaklıyorlar ve her gün helikopterle Karadeniz’in sarp tepelerine taşınıyorlar.

7-9 BİN EURO

Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası ile Kaçkar Dağları'nda yürütülen heliski sporu için Rize Valiliği İl Sportif Turizm Kurulu, bu yıl Türkiye-İsviçre ortaklığındaki Ayder Heliski Havacılık ve Turizm Şirketi’ne lisans verdi. İki helikopterle gerçekleştirilecek faaliyet kapsamında sporcuların bir haftalık program için 7-9 bin euro arasında ödeme yapması gerekiyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Ahmet Haşimoğlu, bir sezonda kayabilen kişi sayısının 250-300 olduğunu belirtti.

Fotoğraf: AA

MALİYETİ DE, RİSKİ DE OLDUKÇA YÜKSEK

Dünyanın en heyecanlı ve adrenalini en yüksek doğa sporlarından biri olarak gösterilen heliskinin maliyeti de, riski de oldukça yüksek. Öncelikle acil müdahale için özel olarak donatılmış helikopterle ulaşımınız sağlanıyor (Ancak kimi bölgelerde kar araçları ve kar motosikletleri ile de ulaşımın sağlandığını belirtelim). Genelde bölgeyi iyi bilen eğitmenler size eşlik ve rehberlik ediyor.

Malzemelerinizi bu spora uygun olarak seçmelisiniz. Yanınızda çığ ihtimaline karşın gerekli malzemeler bulundurmalısınız. Sırtta taşınabilen airbag özellikli çantalar, olası çığ altında kalma durumu halinde, otomatik olarak açılıyor ve bir çadır görevi görüyor. Yine çantanızda bulunduracağınız GPS cihazları, helikoptere sinyal gönderiyor, çığ altında kalsanız bile yerinizin bulunmasını sağlıyor. Kendi aranızda iletişim kurabileceğiniz telsizler, uydu telefonları da hayati önem taşıyor.

ÖZGÜRLÜK HİSSİ

Kendilerini önceden belirlenmiş pistlerle sınırlandırmayan sporcular, heliski kayışlarını “özgürlük” hissiyle bağdaştırıyor. Helikopterle zirveye ulaşırken görülen sonsuz beyazlıkta, ilk izleri bırakmak kayakçıları daha çok heyecanlandırıyor.

Kayak merkezlerindeki normal pistlerde kaymaktan oldukça farklı bir tecrübe gerektiren heliskiyi genelde profesyonel kayakçılar ve snowboardcular tercih ediyor. Dünyanın bazı bölgelerinde, bazı dönemlerde bu sporu denemek isteyenler için özel turlar düzenleniyor. Ancak öncesinde kayak merkezlerinde becerilerinizi geliştirmeniz, hem sakatlıklara ve kazalara karşı hem de kayarken alacağınız keyif için oldukça önemli.

Fotoğraf: AA

DÜNYANIN EN İYİ NOKTALARI

Dünyanın en iyi heliski bölgeleri olarak; Kanada, Alaska, Rocky Dağları, Grönland, İzlanda, Yeni Zelanda, Kamçatka Yanardağları, Kazakistan, Gürcistan, Himalayalar, İtalya, Avusturya, İsviçre, Finlandiya, İsveç, Şili ve Arjantin’i sayabiliriz. Kanada’nın dağları farklı irtifalarda, farklı doğa ve kar koşullarında kayağa fırsat tanıması; Kamçatka egzotik gayzerleri, yanardağları, vahşi ve sert doğası; İtalya ve İsviçre kısa sürede helikopter kayağı yapabilme ve kaliteli kar bulabilme ihtimali; Yeni Zelanda da güzel manzaraları nedeniyle tercih ediliyor.

FRANSA VE NORVEÇ’TE YASAK

Kayak bölgeleriyle meşhur Fransa’da ve Norveç’te ise heliski yapılmasına kesinlikle izin verilmiyor. Zaten yasal düzenlemeler nedeniyle Kanada gibi destinasyonlara nazaran Avrupa’da daha sınırlı bir alanda yapılabiliyor. Ancak Fransa’daki yasakta şöyle küçük bir açık var. Fransa’nın kayak merkezlerinde kalıyor ve illa heliski yapmak istiyorsanız, tur şirketleri sizi Fransa sınırına yakın İtalya veya İsviçre dağlarına götürebiliyor. Oradan Fransa’ya dönmek sizin kayak ya da snowboard hünerlerinize kalıyor.

Türkiye’de de organizasyon firmaları Rize ve Artvin Valilikleri, Genelkurmay Başkanlığı, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü, Yaban Hayatı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden gerekli izinleri almak zorunda. Uçuşlar öncesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçuş rotaları belirlenip izinler veriliyor.

.

VAHŞİ YAŞAM YOK OLABİLİR

Yasağın ya da sınırlamanın en önemli sebebi, helikopterin inişi sırasında doğal yaşamı olumsuz etkilemesi. Helikopterin çıkardığı ses, hayvanların düşük yapmasına sebep olabildiği gibi vahşi yaşamı yok etme gibi sonuçlar doğurabiliyor ve ayrıca bölgede çığ tehlikesi yaratabiliyor. Civarda yaşayan yöre halkının da bu aktiviteden çok hoşlandığı söylenemez. Kaçkar Dağları’nın Milli Park sınırları içinde yer alması nedeniyle yaylada yaşayanlar doğal olarak, “Ülkemize gelip bu sporu yapan kişiler acaba kendi ülkelerindeki milli park sahasında yapabilirler mi?” diye soruyorlar.