Hekimhan’da maden aramasına tepki: Toprak ölecek nasıl izin verelim?

Malatya Hekimhan’da 5 köyde yerel yöneticilerin haberi olmadan bir şirkete siyanürle maden arama ruhsatı verildi. Köylüler, ne olursa olsun madene izin vermeyeceklerini; sularına, topraklarına sahip çıkacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY- Malatya’nın Hekimhan ilçesine bağlı Deveci, Basak, Güvenç, Karaköcek ve Aşağısaz mahallelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kolin adlı şirkete altın, gümüş, demir madeni arama izni verildi. Bu arama izninden Hekimhan Belediyesi de dahil, adı geçen köylerdeki hiçbir muhtarın ve yöre halkının haberi yok. Belediyeye gelen bir yazı ile aramadan haberi olan köylüler, topraklarında maden araması yapılmasını istemiyor.

'MADEN OLURSA GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALIRIZ'

Hekimhan Güvenç Köy Muhtarı Feyzullah Çelebi, maden aramasını damdan düşer gibi öğrendiklerini belirterek, “Zaten haberimiz olsa da böyle bir şeye izin vermeyiz” diyor. Çelebi, büyüklerinden, atalarından kalan hayvanlarıyla yaşadıkları bu toprakların zehirlenmesine seyirci kalmayacaklarını söyleyerek, “Altını siyanürle arayacaklar. Arama yapacakları yer içme suyuna 600 metre, içme suyunda 300 metre uzaklığında yine yakın mesafede kaynak suyu var. Siyanür içme suyumuzu zehirleyecek, sulama sularını zehirleyecek. Hayvanlarımız ölecek. İnsan sağlığına zararı var. Nasıl izin veririz” şeklinde konuştu.

Muhtar Çelebi, köylerinde tüm hayatlarının toprak ve hayvancılık olduğunu, siyanürle arama yapılmasıyla burada yaşama imkânları kalmayacağını, göç yollarına düşmek zorunda kalacaklarının altını çizerek, “Altın için bizim topraklarımız ölecek, yaşam ölecek nasıl izin verelim” dedi.

'SADECE HEKİMHAN DEĞİL BAŞKA KÖYLER DE ETKİLENİR'

Maden araması yapılacak olan köylerden Basak Köy Muhtarı Halil Tatlı da maden aramasından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için Hekimhan Belediyesi’ne yazı gönderildiğinde haberleri olduğunu söyledi. Kolin Şirketi'ne arama için ruhsat verildiğini öğrendiklerinde 20 köy muhtarının içinde olduğu Han Yolu Platformu’na konuyu taşıdıklarını belirten Tatlı, “Arama yapılacak bölgeye yakın içme ve sulama sularına, hayvana, toprağa zarar gelecek. Ben sadece adı geçen köylere zararı olacağını düşünmüyorum. Arama yapılınca kalan atıklar Tohma Barajı’na oradan da Fırat’a karışırsa çok geniş bir alan yayılır” şeklinde konuştu. Muhtar Tatlı, köylünün de Hekimhan Belediyesi’nin de Malatya Belediyesi’nin de maden aramasına karşı olduğunu vurguladı.

Siyanürün yanı sıra dinamitle de arama yapılacağına dair duyum aldıklarını söyleyen Tatlı, evlerin çatlayacağını, yıkılacağını, oturulamaz hale geleceğine dikkat çekerek, “Biz bu topraklarda doğduk, büyüdük. Ve bu toprakları koruyacağız. Ne olursa olsun burada madene izin vermeyiz” dedi.