HEDEP’li Dindar’dan 17 bakanlığa soru önergesi

HEDEP Van Milletvekili Mahmut Dindar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a ve 17 bakanlığın tamamına, engellilerle alakalı yazılı soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Van Milletvekili Mahmut Dindar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve 17 bakanlığın tamamına yazılı soru önergesi verdi.

Dindar’ın yazılı soru önergelerinin genel gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Engellilerin hakları insan hakları mücadelesinin bir bileşeni olarak görülmeli ve engellilere yönelik kamusal hizmetler sosyal devlet olmanın gereği olarak derhal yerine getirilmelidir. 2001 yılı Türkiye Özürlüler Araştırması’na göre sayıları 8 Milyon üzerinde olan, 2011 yılı Nüfus ve Konut Araştırmasına göre sayıları 5 milyon üzerinde olan engelli nüfus toplam nüfusun yüzde 7 ila 12’sine denk gelmektedir. Engellilere yönelik sunulan/sunulmayan kamu hizmetleri aileleri ile birlikte tüm toplumu ilgilendirmektedir. Bunun için genel kamu hizmetleri tasarım ve sunumunun tüm bakanlıklarda, online ve fiilen erişim imkanları arttırılmalıdır.”

YILMAZ VE KURTULMUŞ’A ORTAK SORULAR YÖNELTTİ

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a cevaplanması istemiyle verilen önergede şu sorular yer aldı:

- BM Engelli Hakları Sözleşmesinin gereği olan düzenleme ve uygulamaların aradan geçen 14 yıla rağmen gerçekleştirilmemesinin gerekçeleri hakkında kamuoyuna bir bilgilendirme yapacak mısınız?

- Türkiye’de engelli nüfusunun ayrıntılı bilgilerini de içeren bir nüfus sayımı planlanmakta mıdır?

- Türkiye’de Engellilere yönelik ayrımcılığı önlemek amacıyla önleyici bir mekanizma kurulması için bir planlama yapılmakta mıdır?

- Türkiye’de 2005 yılında çıkarılan Engelliler Hakkında Kanunun erişilebilirlik gerekleri neden hala ertelenmektedir?

- Kamu kurumlarında istihdamda engelli kotasını doldurmayan kamu idarecilere yönelik bir yaptırım uygulayacak mısınız?

- Türkiye’de Kamu kurum ve kuruluşlarında daire başkanlığı eşdeğer ve üzeri kadrolarda toplam engelli sayısı kaçtır?

- Türkiye’de sunulan kamu hizmetlerine erişemeyen engelli sayısına dair bir araştırma planlanmakta mıdır?

Dindar ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a, “OHAL döneminde kamudaki işlerinden ihraç edilen yaklaşık 2.000 engellinin içerisinde OHAL komisyonu veya mahkeme yoluyla işine döndürülen sayısı kaçtır?” diye sordu.

‘BAKANLIKLAR KAPSAMINDA ŞUBE MÜDÜRÜ VE ÜZERİ KADRODA KAÇ ENGELLİ İSTİHDAM EDİLMEKTEDİR?’

Tüm bakanlıklara da verilen yazılı soru önergesinde; bakanlıkların görev alanında olan yerleşke ve binaların engellilerin erişilebilirliğine uygun olup olmadığı, bakanlıkların internet siteleri ve e-devlet uygulamalarının kaç yıl içerinde engellilere yönelik hale getirileceği, bakanlıklar içerinde işaret dili bilen kaç kişinin istihdam edildiği ve bakanlıklar kapsamında şube müdürü ve üzeri kadroda kaç engellinin istihdam edildiği yönünde ortak sorular yer aldı.

‘ENGELLİLERE YÖNELİK İŞLENEN SUÇLAR AF KAPSAMINA ALINMIŞ MIDIR?’

Dindar ayrıca, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un cevaplaması istemiyle, cezaevlerinde engellilik oranı yüzde 40 ve üzeri engelli tutuklu ve hükümlü sayısının kaç olduğunu, bu kişilerin engel gruplarına, yaş ve cinsiyet gruplarına göre dağılımının ne olduğunu ve engellilere yönelik işlenen suçlar 7242 sayılı yasa kapsamında af kapsamına alınıp alınmadığını sordu.