Hedef gösterilmişti: Avukat Aryen Turan beraat etti

İzmir Barosu Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma nedeniyle hedef gösterilen ve hakkın "örgüte yardım" iddiasıyla dava açılan ÖHD'li avukat Aryen Turan beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Aryen Turan hakkında "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi 18'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık avukat Turan hazır bulunurken, İzmir Barosu üyesi avukatlar da Turan'a destek olmak ve savunmasını üstlenmek için duruşmaya katıldı. Ayrıca Fransa, Belçika ve Hollanda barolarından hukukçular da duruşmayı izledi.

SAVCI BERAAT TALEP ETTİ

Duruşmada mütaala veren savcı, Turan'ın suça konu edilen konuşmasının örgüte yardım etme kapsamında olmadığı, sanığın fiililerinin kanunda suç olarak görülmediğinden dolayı beraatine karar verilmesini istedi. Duruşmada savunma yapan Avukat Aryen Turan ise davanın yandaş medyanın kışkırtmasıyla oluşan linç kampanyası sonucu açıldığını belirterek, “Bir avukat olduğumu ve ifade verilmesi gerekiyorsa verebileceğimi söyledim. Ama linçin büyümesi nedeniyle iki hafta sonra savcı hakkımda gözaltı kararı verdi. Gözaltı sonrası savcı 2 günde bir iddianame hazırladı. Bunun bu kadar hızlı olmasının sebebi yargının hızı olması değil savcının dosyadan kurtulmak istemesiydi. Beraat edeceğimi biliyordum. Geriye dönüp baktığımda hatırlayacağım tek şey arkamdaki bu kalabalık olacak” dedi.

ARYEN TURAN BERAAT ETTİ

Turan'ın avukatları da müvekilinin yaptığı konuşmada herhangi bir suç unsuru olmadığını ifade ederek beraatini talep etti. Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti ise söz konusu suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Turan'ın beraatine karar verdi.

Ne olmuştu?

İzmir Barosu'nun 22 Ekim’de gerçekleşen 2022-2024 Olağan Genel Kurulu'nda Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Üyesi avukat Aryen Turan konuşma yaptı. Turan konuşmasında, Aysel Tuğluk nezdinde hasta tutuklularının durumuna değinerek, derhal serbest bırakılmalarını talep etti. Turan, Deniz Poyraz ile İran'da katledilen Mahsa Jîna Amini’yi de andı. Turan, "Onların eşitlik ve özgürlük mücadelesini sonuna kadar sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. Kadınları ezen erkek egemen sisteme karşı yüksek sesle "Jin jiyan azadî" diyoruz” dedi. Avukat Aryen Turan konuşmasında, TSK'nin PKK'ye karşı Irak'ın kuzeyinde yürüttüğü operasyonlarda kimyasal silah kullandığı iddiasına ilişkin görüntülerinde araştırılmasını istedi. Turan'ın konuşmasının ardından salonda arbede yaşandı. Daha sonrasında hedef gösterilmesi sonucu gözaltına alınan Turan hakkında dava açıldı. (DUVAR)