HDP'ye 'Kobanê' operasyonu: 17 siyasetçi tutuklandı

HDP'ye 'Kobanê' operasyonu: Ayhan Bilgen'in de aralarında olduğu 17 siyasetçi tutuklandı, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ayhan Bilgen'in yerine Kars Belediyesi'ne kayyım atandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'Kobanê eylemleri' soruşturması kapsamında gözaltına alınan 20 kişiden 17'si tutuklandı.

Tutuklanan siyasetçiler şöyle: HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekili Ayla Akat Aka, BDP eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, HDP eski MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, HDP eski Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt ve eski milletvekili Prof. Dr. Emine Beyza Üstün.

Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

AYHAN BİLGEN GÖREVDEN ALINDI, KAYYIM ATANDI

İçişleri Bakanlığı Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'i görevden aldı. Bilgen'in yerine Kars Valisi Türker Öksüz kayyım olarak atandı.

Böylece HDP'nin 31 Mart 2019’da kazandığı 65 belediyeden 48'ine kayyım atanmış oldu.

BİLGEN İSTİFA EDECEĞİNİ DUYURMUŞTU

 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 2014 yılındaki Kobanê eylemlerine dair başlattığı soruşturma kapsamında 25 Eylül’de gözaltına alınan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen istifa edeceğini duyurmuştu.

Bilgen, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “İster tutuklayın, ister serbest bırakın, gözaltı sürem bitene kadar kayyım atanmamış olursa Belediye Başkanlığı görevimden istifa edeceğim. Kars, kendisini yönetecek liyakattadır” demişti.

Bilgen’in "Herkese selamlar, birazdan emniyet ifadesine gireceğim. İfade öncesi kamuoyuna iletmek istediğim mesajı paylaşıyorum" sözleriyle yaptığı açıklama şöyleydi:

“Ben demokrasicilik oynanacak yaşı geçtim.

Türkiye'nin koşulları da oyun oynanacak bir ortama sahip değil.

Keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesi ile oynanmasına izin vermem.

İster tutuklayın, ister serbest bırakın, gözaltı sürem bitene kadar kayyım atanmamış olursa Belediye Başkanlığı görevimden istifa edeceğim.

Kars, kendisini yönetecek liyakattadır.

1,5 yıldır oy birliği ile karar alma olgunluğu gösteren bir mecliste 5 parti uzlaşarak yeni bir yönetim oluşturabilir. Herkes seçimlerde şehri yönetmeye talip olduğuna göre şimdi kimse sorumluluktan kaçmamalıdır.

Bu bir mevzinin terkedilmesi değil, seçim kampanyasında söylediğimiz gibi ortak yönetimle demokrasi sınavının verilmesidir.

Tutuklanırsam 3. kitabımı yazmak, tutuklanmazsam kooperatif çalışmalarına katkı sunmak, Belediye Başkanlığından daha az önemli değildir.

Bu süreçte bize oy veren vermeyen tüm hemşerilerime, başta saha personeli olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarıma TEŞEKKÜR ederim.

Kars'ta bir kadın Belediye Başkanı ile yola devam edilirse, sadece siyasal değil, toplumsal bir eşik aşılmış olur. Hiçbir şey eskisi gibi OLMAMALI!”

NE OLMUŞTU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da tutuklu bulunduğu 2014'teki düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin soruşturması kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 5-9 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. Soruşturma kapsamında sabaha karşı Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’nin evine baskın düzenleyen polisler, evde arama yaptı. Bilgen, gözaltına alınmıştı.

 

(HABER MERKEZİ)