HDP'ye kapatma davası: AK Parti 2019 hesabı yapıyor

HDP’nin kapatılması siyaseti nasıl etkiler? Yerel seçimlerde HDP’den 43 belediye alan AK Parti kapatma kararının genel seçime yansıyacağı hesabı yapıyor. HDP ise 6 milyon oya dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis’in 3. büyük grubu olan HDP’nin kapatılması istemiyle ikinci kez Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması, olası bir kapatma durumunda bunun siyasete yansımalarının nasıl olacağı tartışmalarını beraberinde getirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi’nin iddianameyi ikinci kez iade seçeneği kalmadığını söyledi, kapatma kararının AYM’nin "namus borcu" olduğunu savundu. AK Parti’den ilk gelen değerlendirmelerde de “Konu yargıdadır, bırakın yargı görevini yapsın” denildi.

'KAPATMAYI ZORLAŞTIRAN DÜZENLEME GEÇMİŞ OLSA DAHİ HDP KAPATILIRDI'

AK Parti kulislerine göre davanın kabulü durumunda HDP’nin kapatılma olasılığı çok güçlü. 2010 anayasa değişikliğinde parti kapatmaları zorlaştıran maddenin yeterli oyu alamadığı için düştüğünü hatırlatan AK Partili bir siyasetçiye göre, o madde geçmiş olsaydı dahi HDP bugün kapatılırdı.

KAPATMA KARARINDA 2019 HESABI

HDP’nin kapatılmasının siyasete nasıl etki edeceğine dair de kulislerde değerlendirmeler yapılmaya başlandı. AK Parti kulislerine göre, HDP’nin kapatılması durumunda muhafazakar Kürt oylarının bir bölümünün AK Parti’ye gelme olasılığı yüksek. Buna örnek olarak da HDP eski eş başkanları ve milletvekillerinin tutuklanması, çok sayıda belediyeye kayyım atanması ve bazı HDP’li milletvekillerinin milletvekilliği düşürüldükten sonra yapılan 2019 yerel seçim sonuçları gösteriliyor. AK Parti’nin hesaplarına göre, 2019 seçimlerinde daha önce HDP’li olan 43 belediye AK Parti’ye geçti. Ayrıca İl Genel Meclisi oylarında da AK Parti’nin oylarında artış yaşandı. Benzer durumun 2023 seçimlerinde parlamentoya yansıyabileceği ifade ediliyor.

MHP 'DOKUNULMAZLIKLAR DA KALKSIN' DEDİ, AK PARTİ 'KAPATMA ÇIKARSA GEREK YOK' GÖRÜŞÜNDE

MHP Genel Başkanı Bahçeli son grup konuşmasında HDP’nin kapatılması için yeniden başlayan süreci olumlu olarak değerlendirirken dokunulmazlık dosyalarının da Meclis’te gündeme alınması çağrısı yaptı. Ancak AK Parti’de Meclis’in yoğun gündemi dolayısıyla bunun çok mümkün olmadığı görüşü hakim. Tek tek dokunulmazlıkların kaldırılma sürecinin çok ciddi zaman alacağını söyleyen bir siyasetçi, “HDP kapanırsa zaten dokunulmazlıkların kaldırılmasına gerek kalmaz. Dokunulmazlık dosyalarını bugün görüşmeye başlasak sonuçlanması aylar alır. AYM kararı daha önce çıkmış olur” görüşünü savundu. Ancak AK Parti kulislerinde TİP Milletvekili Ahmet Şık hakkında açılan son iki soruşturma üzerine gelecek fezlekeler konusunda ayrı bir tutum alınabileceği ifade ediliyor.

HDP'DE 'A, B, C' PLANLARI 

AK Parti ve MHP’de HDP’nin kapatılması ile ilgili ilk değerlendirmeler böyle olurken HDP “Partiyi sonuna kadar savunma” stratejisini sürdürecek. En kötü senaryoda HDP’nin kapatılıp, bir başka parti olarak ya da bağımsız adaylarla seçimlere giremeyeceği bir tablo oluşsa dahi 6 milyon seçmeninin oy kullanmasının engellenemeyeceğine dikkat çekiliyor. HDP’li bir yönetici, “Yaptıkları siyasi mühendislik hesaplarını görüyoruz. Bizim A, B, C planlarımız var. Ama şunu biliyoruz en kötü senaryoda –bağımsız adaylarla dahi Meclis’e girme şansımız olmasa- bu seçmen ne yapacak! HDP’nin 6 milyon seçmeni Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmayacak mı? HDP'yi kapatmak sonuna kadar savaş projeksiyonudur. Kürtlere siyaset yapma hakkı tanımıyorum tavrıdır. Bu tavır HDP seçmeni dışındaki Kürt seçmeni de etkiler. Bu tutuma tavır konulacaktır. HDP bir fikriyattır. Dönem dönem zorluklar yaşanabilir ama HDP fikriyatı siyaset sahnesinden yok edilemez” dedi.

 

Etiketler hdp ak parti akp mhp