HDP'nin ziyaret ettiği esnaf 'ittifak'ı sordu

Hatay'da esnaf ziyareti yapan HDP heyetine, 'AK Parti ile anlaştılar' iddiası ve 'CHP ile ittifak' soruldu. Bir esnafla HDP Grup Başkanvekilil Meral Danış Beştaş arasında ilginç diyaloglar yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya

HATAY - Halkların Demokratik Partisi (HDP), "HDP'liyiz her yerdeyiz" kampanyasının halk buluşmalarının Hatay ayağını bugün Samandağ ilçesinden başlattı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Mersin Vekili Fatma Kurtulan, Adana milletvekilleri Kemal Peköz ve Tülay Hatimoğulları, önceki dönem Siirt Belediyesi Eşbaskanı Tuncer Bakırhan, PM üyeleri, Adana Hatay il yöneticilerinin katılımıyla İlk ziyaretini Samandağ Muhtarlar Derneği'ne yapan heyet, daha sonra esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Heyetle görüşen esnafın geneli ekonomik krizden şikâyetçiydi. Sohbetlerde merak edilen konu ise yerel seçimde çok tartışılan ittifak konusu ve son günlerde sıkça dile gelen "HDP ve AK Parti anlaştı" iddialarıydı.

Bir esnafla Meral Danış Beştaş arasında yaşanan ilginç diyalog ise şöyleydi:

Esnaf: Neden diyemiyor biz HDP ile beraberiz. (CHP kastediliyor) Veya HDP neden diyemiyor.

Beştaş: Biz HDP'yiz, biliyorsunuz değil mi?

Esnaf: Tabii ki biliyorum... Yani neden bu beraberlik inadına söylenmiyor?

Beştaş: Bize sorduğunuzu cevaplayayım. Biz HDP olarak tüm partilerin, demokrasi güçlerinin yan yana durması gerektiğini ve belirli ilkelerde buluşması gerektiğini hep söylüyoruz. Diğerini ilgili partiye söylemeniz ve gerekiyor.

Esnaf: Ama siz de söylemediniz.

Beştaş: Söylüyoruz, biz hep söylüyoruz. Bu birlikteliği, daha doğrusu bu yan yana durmayı bu gidişatı durdurma noktasında hep söylüyoruz.

Esnaf: Bir tane daha soru soracağım... Zaten biz burada Aleviyiz, biz solcuyuz genellikle. Kesinlikle biz sağ partiyi tutmayız. Bu bizim mayamızda var yani. Özgürlükçü, cumhuriyetçi, katılımcı. Peki HDP Kürt partisi olmaktan ziyade Türkiye'nin partisi olsa hani diyorum. Olamaz mı yani?

Beştaş: Biz Türkiye'nin partisiyiz, Kürtler de Türkiye'nin yurttaşları.

Esnaf: Ha yani bu ayrımcılık niye?

Beştaş: Biz Kürt ve Türk ayrımı yapılmasın diyoruz, değil mi?

Esnaf: Evet.

Beştaş: Biz HDP olarak, Kürtler bir partinin içinde olmazsa, Türkiye'nin bir bölümü olmaz diyoruz. Nasıl ki Araplar, Aleviler olmazsa olmaz, Kürtler de olacak, Türkler de olacak...

Esnaf: Zaten Türkiye'nin politikasında HDP'nin etkisi gün geçtikçe büyüyecek, onlarsız da hiçbir şey olmayacak.

'CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE CHP-HDP İTTİFAKI OLACAK MI?'

Esnaf ziyaretlerinin ardından heyet Abdullah Cömert Parkı'nda halkın sorularını yanıtladı. CHP'li olduğunu söyleyen bir seçmenin, "Yerel seçimlerde HDP desteği çok önemliydi. CHP bu başarısını HDP'ye borçlu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de birlik olunacak mı?" sorusuna Beştaş şöyle yanıt verdi: “Sürekli Kürtler AKP'ye oy veriyor deniliyor. En çok oyu Türklerden alıyorlar o niye görülmüyor? HDP'nin yolu 3'üncü yoldur. Kimseyle anlaştığı yok. Fakat muhalefet de daha cesur olmalı. 'HDP ile ittifak yaptın mı' denildiğinde 'sana ne' demeliler."

Etiketler HDP Hatay AK Parti CHP