HDP’nin başörtüsü tutumu netleşmedi, ilkesel tutum ortaya çıktı

HDP MYK toplantısında, başörtüsü teklifinin Cumhurbaşkanı’nın seçim kampanyasının parçası olarak planlandığı, bu planın parçası olunmayacağı vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Halkların Demokratik Partisi (HDP), cumartesi günü gerçekleşen Merkez Karar Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında AK Parti’nin başörtüsüne ilişkin Anayasa değişikliği teklifini gündeme aldı. HDP’nin tutumu netleşmedi ancak ilkesel tutum ortaya çıktı. HDP’nin Erdoğan’ın seçim kampanyasının bir parçası olmayacağı ifade edildi. Toplantıda kadın ve LGBTİQ+ örgütlerinin, teklife ilişkin görüşünün alınmasına da karar verildi.

‘BAŞÖRTÜSÜ TEKLİFİ ERDOĞAN’IN SEÇİM KAMPANYASININ PARÇASI’

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında yapılan toplantıda, partinin teklife ilişkin ‘oylama’ tavrının ne olacağı henüz netleşmedi. Ancak ilkesel tutum ortaya çıktı. Temel hak ve özgürlüklerin referandum konusu yapılamayacağı ifade edilen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarla referandum vurgusu yapmasının altı çizildi. Seçim sürecinde yapılacak bu Anayasa değişikliğinin Erdoğan’ın seçim kampanyasının bir parçası olarak planlandığı vurgulandı. Başörtüsü ve inanç özgürlüğünün siyasete ve seçimlere alet edilmesine izin verilmemesi gerektiği ifade edildi.

'AK PARTİ TEKLİF ÜZERİNDEN MUHALEFETİ ‘EVET’ – ‘HAYIR’ İKİLEMİNE SIKIŞTIRIYOR'

Toplantıda AK Parti’nin muhalefet partilerini teklife yönelik tutumu üzerinden bir ikileme sıkıştırmak istediğine de dikkat çekildi. HDP'nin, “’Evet’ mi diyecek, ‘hayır’ mı diyecek” tartışması üzerinden yaratılan bu gündemin parçası olmaması gerektiği görüşü kabul gördü. HDP’li yöneticiler, AK Parti’nin istediği şeyin, başörtüsü meselesi üzerinden muhalefeti tartıştırmak, kamuoyunda gündem yaratmak ve bu yolla Türkiye’nin gerçek sorunlarının üzerini örtmek olduğunu dile getirdi. HDP’nin AK Parti’nin bu planına alet olmayacağı belirtildi.

'KADIN ÖRGÜTLERİNE DANIŞACAĞIZ'

Siyasi partilerin, başörtüsüne ilişkin Anayasa değişiklik teklifini tartışırken kadın örgütlerinin görüşünü almamasının yanlış olduğunun belirtildiği toplantıda, kadın ve LGBTİ+ örgütleriyle görüş alışverişinde bulunulması, HDP’nin ilkesel tavrının aktarılması kararı alındı.

'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ SEÇİMDEN SONRA YAPILMALI'

HDP’li yöneticiler, HDP’nin daha önce de dile getirdiği ‘Türkiye’nin bir Anayasa değişikliğine ihtiyacı olduğu’ görüşünü tekrarladı. Ancak bu değişikliğin seçime giderken yapılamayacağı, seçim sürecinde bu konuda özgür bir tartışma yürütülemeyeceği vurgulandı. Seçim sürecinde yapılacak değişikliğin gerçek bir demokratik Anayasa tartışmasına gölge düşüreceği de ifade edildi. Parti yöneticileri, din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin değişiklikleri de içeren Anayasa değişikliğinin seçimden sonra yapılması gerektiğini düşünüyor.