HDP’nin aday kararı yeniden masada: Seçim Koordinasyonu toplanacak

İki büyük depremin ardından siyasi süreçlerin yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çeken HDP, Seçim Koordinasyonu’nu toplayacak. Toplantıda aday çıkarma tutumu bir kez daha değerlendirilecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Halkların Demokratik Partisi (HDP), deprem sonrasındaki ilk MYK toplantısını gerçekleştirdi. Maraş merkezli iki büyük depremin ardından siyasi süreçlerin yeniden ele alınması gerektiği yönünde görüş bildirilen toplantıda cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

‘HEM ADAY HEM DE PARLAMENTO SEÇİMLERİNE İLİŞKİN TUTUM GÖRÜŞÜLECEK’

HDP’nin kendi adayını çıkarmasına yönelik tutumunda bu MYK toplantısında bir değişiklik söz konusu olmadığını ifade eden HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, "MYK’da bu yönde bir kararlaşma olmadı. Partimizin Seçim Koordinasyonu’nun bir toplantı yapmasına karar verdik. Seçim Koordinasyonumuz hem aday hem de parlamento seçimlerine yönelik bir hazırlık yaparak öneri geliştirecek ve MYK’ya sunacak. Seçim Koordinasyonu’nun bu toplantısında HDP’nin aday çıkarma tutumu da ele alınacak. Aday konusundaki tutumumuz Seçim Koordinasyonu’nun bu toplantısından sonra netleşecek" diye konuştu.

HDP ACİL DURUM VE AFET KOMİSYONU KURUYOR

MYK’nin temel gündemlerinden birinin de deprem olduğunu ifade eden Temel, “AKP - MHP iktidarı deprem sürecinde toplumun sorunlarını çözmeye dair bir irade göstermedi, depremin üçüncü gününde kurtarıcı gibi sahaya indi, iktidarın yarattığı boşluğu dolduran demokrasi güçleri ve toplumsal muhalefeti de sabote etti, engelledi, hedef gösterdi" ifadelerini kullandı.

Tüm bu sebeplerle depremle ilgili atılacak adımları detaylı olarak tartıştıklarını ifade eden Temel, depremden hemen sonra kurulan Deprem Kriz Masası’nı Acil Durum ve Afet Komisyonu’na dönüştürme kararı aldıklarını söyledi ve "Bu komisyon partimizin merkezi ve sürekli komisyonu olacak. Deprem bölgesi ile dayanışma sürekli bir şekilde sürecek. Yeniden inşaya dair güçlü bir kampanya örülecek" dedi.

RANTÇI POLİTİKALARA KARŞI EYLEM PLANI 

MYK’de depreme ilişkin bir siyasi tutum belgesi hazırlama kararı da aldıklarını ifade eden Temel, "Depremin yarattığı sorunlara dair çözüm yolları ve başta olası Marmara depremi olmak üzere Türkiye’yi bekleyen depremlere dair bir siyasi tutum belgesi hazırlama kararı aldık. Bu belgede hem eleştiri ve tespitler hem de çözüm önerileri yer alacak. Kızılay’ın çadır satmış olması gibi rantçı politikalara karşı da bir eylem planını hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

Temel, geçtiğimiz hafta Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada, "Depremden kaynaklı ağır atmosferi, iktidarın fırsatçı tutumunu düşündüğümüzde, bütün olarak adaylık tartışmalarını yeniden ve etraflıca ele almamız gerekiyor. Bu, kendi adayımızı çıkarma kararlılığımızda gevşeme, değişme anlamına gelmiyor. İsim havuzunda kimlerin olduğunu, aday çıkarıp çıkarmama konusu yeniden değerlendirmeye alınacağı için paylaşmamızın anlamı olmaz. Ya hızlı şekilde kendi adayımızı ilan edip tartışma yürüteceğiz ya da ‘yeni durumla karşı karşıya olunduğu için yeniden değerlendirme gerekir’ diyeceğiz” değerlendirmesini yapmıştı. 

Etiketler HDP deprem aday HDP MYK