HDP’li vekil Zeynel Özen yurtdışı yasağını sordu

HDP Milletvekili Zeynel Özen, hakkında herhangi bir mahkeme kararı bulunmamasına rağmen yurtdışı yasağı getirilmesinin nedenlerini sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, hakkında yurtdışı çıkış yasağının getirilmesi konusunu Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. Özen, Meclis Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Katip Üyesi ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyeliğini hatırlatarak, “Komisyon çalışma alanları yurt dışı olan bir milletvekiline verilen bu yasak, TBMM'ye karşı bir yetki ihlali değil midir?” dedi.

'MECLİSE YÖNELİK YETKİ İHLALİ'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Özen Anayasa’nın 23’üncü maddesi gereğince yurt dışına çıkma özgürlüğünün sadece suç soruşturması veya kovuşturması sebebine bağlı olarak ve ancak hâkim kararıyla sınırlanabileceği gerekçesiyle idari kararlarla yurt dışına çıkışın engellenemeyeceğine ilişin kesin hükme işaret ederek, şunları söyledi: “TBMM’de ve ilgili komisyonlarda aktif yasama faaliyetlerinde bulunan bir milletvekili olmama rağmen öncesinde herhangi bir tebligatta bulunmadan ve herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın, bakanlığınız tarafından şahsıma yurt dışına çıkış yasağı getirilmesinin sebebi nedir? Anayasa'nın seyahat özgürlüğünü garanti altına alan 23. maddesi ve Anayasa Mahkemesi’nin idarenin yasak getiremeyeceğine dair kesin hükmüne rağmen, hangi somut ve hukuki gerekçelerle yurtdışına çıkışım engellenmektedir? TBMM’de Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Kâtip Üyesi ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyeliği görevlerini yürüten, komisyon çalışma alanları yurt dışı olan bir milletvekiline verilen bu yasak TBMM'ye karşı bir yetki ihlali değil midir?” (HABER MERKEZİ)