HDP'li Uca: Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki ağaçların kesilip Türkiye'de satıldığı doğru mu?

HDP'li Feleknas Uca, "IKBY'deki ormanların tahrip edilip ağaçların Cengiz Holding aracılığı ve MİT koordinasyonuyla kesilip Türkiye’de satıldığı iddiaları doğru mudur?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, TSK operasyonlarının sürdüğü Irak Kürdistan Bölgesele Yönetimi sınır hattında kesilen ağaçların Türkiye’ye satıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Uca, “Özellikle Sindi bölgesinin Sinaht, Mêrga Şîş, Kelok, Masi Sinda köyleri ve çevresindeki tüm ormanlık alanlarda ağaçların kesimi ve satımı Cengiz Holding’e bağlı üç taşeron şirket tarafından yapıldığı basında yer almaktadır. Ağaç kıyımına gelen tepkiler üzerine Türkiye Erbil Büyükelçisi Hakan Karaçay, Kürdistan’daki bulundukları arazileri satın aldıkların ve ağaç kestiklerini itiraf etmiştir. Öte yandan Türkiye tarafından yapılan bombardımanlarda sivil yerleşim yerlerinin de hedef alındığı, köylülere ait ekili araziler yakıldığı ve hayvanların öldürüldüğü gelen bilgiler arasındadır” dedi. Uca şu soruları sordu: 

* Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bulunan ormanların tahrip edilip, ağaçların Cengiz Holding aracılığı ve MİT koordinasyonuyla kesilip Türkiye’de satıldığı iddiaları doğru mudur?

* Türkiye Erbil Büyükelçisi Hakan Karaçay’ın da itiraf ettiği arazi satın alımları ve ağaç kesimlerinin nedeni nedir? Bölge halkına ait ağaçların kesilip, Türkiye’de satılmasının yasal bir zemini mevcut mudur?

* Son bir aydır kaç ağaç kesilmiş, ne kadar arazi satın alınmıştır?

* Yapılan bombardımanlarda kaç yerleşim yeri zarar görmüş, ne kadar ekili arazi yakılmıştır? (MA)