HDP'li Hatice Çevik: Yurt dışına kimseyi göndermedik

Belediye eliyle gri pasaport çıkartılarak ‘Avrupa’ya insan kaçakçılığı yapıldığı’ iddialarına Suruç eski Belediye Başkanı Hatice Çevik’ten yanıt geldi: Kimseyi bu şekilde yurt dışına göndermedik.

Google Haberlere Abone ol

URFA – Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nde ortaya çıkan ve kısa sürede başka belediyeleri de kapsayan belediye eliyle ‘Avrupa’ya insan kaçakçılığı yapıldığı’ iddialarıyla ilgili Suruç’un eski Belediye Başkanı Hatice Çevik konuştu. 31 Mart 2019’da HDP’den Suruç Belediye Başkanı seçilen ancak aynı yılın kasım ayında hakkındaki “terör soruşturması” kapsamında görevinden uzaklaştırılıp yerine kayyım atanan Çevik, “Biz hiçbir şekilde böyle bir protokol imzalamadık. Kimseyi o şekilde göndermedik” dedi.

Belediyelerin dans gösterisi, kültür turu, gençlik programları adı altında sivil toplum kuruluşları ile iş birliği protokolü düzenleyerek, yurt dışına gri pasaportla kişiler gönderdiği iddiaları hakkında İçişleri Bakanlığı, 12 Mart itibariyle Balıkesir Gömeç, Adıyaman Gölbaşı, Burdur Yeşilova, Yozgat Yerköy, Şanlıurfa Suruç, Ordu Korgan belediyeleri hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Bakanlığın soruşturma başlattığı belediyeler arasında adı geçen Suruç Belediyesi adına kayyım olarak atanan Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş bir açıklama yaparak “Belediye Başkanlığımızın mevcut yönetimiyle bir ilgisi bulunmamaktır” dedi. Kayyımın bu vurgusu, daha önceki HDP yönetimini mi işaret ettiği sorusunu da beraberinde getirdi.  

‘İKTİDAR, KENDİ BELEDİYELERİNDE ORTAYA ÇIKAN SKANDALLARI ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR’

Çevik, kendi döneminde bakanlığın açıklamasında belirtilen folklor gösterimi, kültür turu ve spor programları dahilinde kimseyi yurtdışına göndermediklerini ve kendi dönemleri için bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasını ‘kafa karıştırma’ olarak gördüğünü ifade eden Çevik, “İktidar, kendi belediyelerinde ortaya çıkan bu skandalları örtmek için muhalif belediyelere saldırıyor” diye konuştu. Çevik, belediyelerin olağan yurt dışı faaliyetleriyle, 'kılıfına uydurulmuş' yurt dışı gezilerini karıştırmamak gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Belediye, kültür ve spor faaliyetleri de olmak üzere halka her türlü hizmetten sorumludur. Belediye yurt dışındaki bir müsabakaya katılacak bir spor ekibine tabi ki kanunen destekte bulunabilir. Ancak hesabı kitabı yapılarak, kılıfına uydurularak gerçekleştirilen yurt dışı etkinliklerine katılanlar zaten geri dönmemişler. Belediyenin yaptığı hizmetlerle, bahsettiğim şekilde yapılan organizasyonları karıştırmamak gerekiyor.” (DUVAR)