HDP'li Garo Paylan: KYK borçlarının faizi yerine gecikme zammı geldi

HDP'li Garo Paylan, “Cumhurbaşkanı ‘Yalnızca anapara ödenecek’ dedi ama gençlerimiz vergi dairelerine gittiğinde gecikme faizinin yerini gecikme zammının aldığını görüyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis’te KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) borçlusu gençlerin, silindiği söylenen faiz borçları hakkında basın toplantısı düzenledi. Faiz borcunun silinip yerine gecikme zamlarının geldiğini söyleyen Paylan, “Cumhurbaşkanı ‘Yalnızca anapara ödenecek’ dedi ama gençlerimiz vergi dairelerine gittiğinde gecikme faizinin yerini gecikme zammının aldığını görüyor” dedi.

'FAİZİ SİLER GİBİ YAPIP ADINI GECİKME ZAMMINA ÇEVİRMİŞLER'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 Temmuz 2022’de KYK borç faizlerinin silineceğini açıkladığını hatırlatan Paylan, faizin silindiğini ama gecikme zammı alındığını söyledi. Duruma ilişkin bir de örnek veren Paylan, şöyle konuştu: “Burada bir gencimizin borçlanma rakamları var. Bu gencimiz 13 bin lira kredi almış. Bunun gecikme zammının faizini siler gibi yapıp adını gecikme zammına çevirmişler ve bu gencimizin borcunda endekslemeyle 13 bin liralık faiz yalnızca 12 bin 300 yüz liraya düşmüş. Yani gencin bütün faizinde yalnızca 704 lira indirim var. Yani gencimizi 26 bin liralık borcunun, anaparası 13 bin lira, faizi 13 bin lira, faizinden yalnızca 700 lira bir indirim yapılmış.”

‘YA CUMHURBAŞKANI GENÇLERİ KANDIRDI YA DA YİNE CUMHURBAŞKANI'NI KANDIRDILAR’

Gençlerin vergi dairelerine gittiğinde çok küçük bir indirimle karşılaştığını söyleyen Paylan, “Bu ülkede Cumhurbaşkanı'nın sözü bu anlamda nasıl yenmiş? Ben anlamıyorum. Cumhurbaşkanı KYK borçlusu gençleri kandırdı. Ya da yeniden Cumhurbaşkanı'nı kandırdılar” dedi.

Gençlerin borç faizlerinin eksik olarak silinmesini kabul edemeyeceklerini ifade eden Paylan, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı bu konuda bir irade beyanda bulundu ve Meclis’e bu yasa teklifi geldi. Milletin vekilleri ‘evet en azından faizler silinsin’ dedi. Ama Maliye’nin yaptığı uygulama bu çerçevede değil. Faizler hala aynen duruyor. En az 1 milyon 3 yüz bin gencimiz hala faizlerle karşı karşıya” diye konuştu.

ENFLASYON YÜZDE 185, BURSLARA ZAM YÜZDE 47

Paylan, üniversite öğrencilerinin burslarına yapılan zam oranlarını da eleştirdi ve şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl 850 lira uygulanan kredi ve burslar 1250 liraya çıkacak diyor. Ben bir hesap yaptım. Yüzde 47 artışa tekabül ediyor. Peki Sayın Cumhurbaşkanı, enflasyona kaç diyorsunuz siz? TÜİK'in enflasyonunu bile yüzde 85. Sokağın enflasyonu kaç? Yüzde 185. Niye gençlere yalnızca yüzde 47 artış yapıyorsunuz?”

‘ÖĞRENCİ BURSU BİN 250 DEĞİL 5 BİN LİRA OLMALI’

HDP’nin önerdiği burs rakamının 5 bin lira olduğunu söyleyen Paylan, “’Kaynak nerede’ diyeceklerdir. Bunun 200 milyar TL bir yükü var. Gelecek sene kur garantili mevduat üzerinden zenginlere, yoksulların vergisinden en az 500 milyar TL aktarılacak. İşte bu 500 milyar TL'nin yarısı bile değil. O burs rakamı bir ay için 1250 TL değil, 5 bin TL olmalı” dedi. (DUVAR)