HDP’li Ersoy: Son 4 ayda 124 kadın katledildi

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasından bu yana geçen dört aylık süreçte 124 kadının katledildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve artan cinayetlere ilişkin dördüncü kadın raporunu açıkladı. İstanbul Sözleşmesi’nden tek adamın tek taraflı çekilme kararı ile çıkıldığını hatırlatan Ersoy, 20 Mart- 10 Ağustos tarihleri arasında 124 kadının erkekler tarafından katledildiğini, 21 kadının ise uzaklaştırma kararına rağmen öldürüldüğünü söyledi.

AYLARA GÖRE KADIN CİNAYETLERİ

Ersoy, kadın cinayetleri hakkında şu bilgileri verdi:

- 20 Mart-27 Nisan tarihleri arasında sadece basına yansıyan 32 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 10 kadın uzaklaştırma kararına rağmen katledildi.

- 28 Nisan-25 Mayıs tarihleri arasında sadece basına yansıyan 22 kadın daha erkekler tarafından öldürüldü. 4 kadın uzaklaştırma kararına rağmen katledildi.

- 26 Mayıs – 25 Haziran tarihleri arasında sadece basına yansıyan 29 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 2 kadın uzaklaştırma kararına rağmen katledildi.

- 26 Haziran- 10 Ağustos tarihleri arasında sadece basına yansıyan 41 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 5 kadın uzaklaştırma kararına rağmen katledildi. 1 Ağustos tarihinden bugüne yani son 10 günde erkekler tarafından 12 kadın katledilmiştir.”

 'ERKEK ŞİDDETİ ARTIK KADIN KIRIMI HALİNE GELDİ'

“Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin boyutu artık kadın kırımı haline gelmiştir” diyen Ersoy şöyle konuştu: 

“Kadınlar en yakınlarındaki erkekler ve hatta tanımadıkları erkekler tarafından evlerinde, işyerlerinde, gündüz sokak ortasında işine giderken, markete giderken katlediliyor. Bizzat siyasi iktidar tarafından uygulanan cinsiyetçi, gerici, erkek egemen, kadın düşmanı politikalar; kadınların toplum içerisindeki rolünü biyolojik özelliklerine indirgeyip ikinci sınıf vatandaş haline getirdi. Toplumsal cinsiyeti ortadan kaldırmaya yönelik atılan her adım kadına ve LGBTİ+'lara yönelik şiddet ve kadın cinayetleri, çocuğa yönelik istismar olarak hayatta karşılık bulmaktadır.”

 'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN TEK TARAFLI ÇEKİLMEK ŞİDDET FAİLLERİNİ GÜÇLENDİRDİ'

İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı çekilme kararının şiddet faili erkekleri memnun ettiğini de sözlerine ekleyen Ersoy şöyle konuştu:

“Pınar Gültekin’i boğarak öldürdükten sonra yakan katil Cemal Metin Avcı, Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada; mağdur olduğunu savunarak, “İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi iyi oldu” savunmasını yaparken iktidara teşekkürlerini sunmuş oldu. Erkekleri güçlendiren cezasızlık politikası sonucunda kadınlar katledilirken, katillerin savunmaları zaten ceplerinde, zihinlerinde yazılı durmakta; “akıl sağlığım yerinde değil”, “namus için işledim”, “hak etmişti” gibi ifadeleri katiller ezberlediler mi? İstanbul Sözleşmesi’nden de birbirimizden de vazgeçmeyeceğiz.” (DUVAR)