HDP'li Ersoy çiftçinin sorunlarını Bakan Pakdemirli'ye sordu

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, çiftçinin borçlarından meyve sebzede yaşanan fiyat artışına kadar tarımda yaşanan sorunları Bakan Pakdemirli'ye sordu.

Oya Ersoy
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, çiftçinin Covid-19 salgınıyla birlikte yaşadığı ekonomik krize dikkat çekti, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.


'TÜRKİYE TARIMDA İLK SIRADAYKEN, İTHAL ÜRÜN SATIN ALAN ÜLKE OLDU'

Çiftçinin gerekli desteği almadığını, devamlı zarar ettiklerini ifade eden Ersoy, “Enflasyondaki artış; özellikle mazot, gübre gibi hammadde fiyatlarındaki artış çiftçinin tarım yapmasını zorlaştırdı. Bunun sonucunda çiftçi tarlasını, traktörünü, bağı bahçesini, geçinebilmek için satmak zorunda kaldı. Tarım arazileri imara açılıp maden sahası, inşaat alanlarına dönüştürülerek zaten tarım politikalarının olmadığı ortada. Türkiye, tarımda ilk sıralarda yer alan bir ülke konumundayken AKP iktidarı boyunca ithal ürünler satın alan ülkeler sıralamasının başında yer almaktadır” dedi.


BAKAN PAKDEMİRLİ’YE 7 SORU

Ersoy, çiftçinin bankaya ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tüm borçlarının silinmesi gerektiğini söyleyerek, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

1. Bakanlık olarak, Tarım Kredi Kooperatifleri‘ne borcu olan çiftçilerin,  borçlarının silinmesi ya da faizsiz yapılandırılması için herhangi bir talimat verdiniz mi?

2. Tarım Kredi Kooperatifleri 31 Mart 2021 tarihine kadar çiftçilere haciz işlemlerini durdurmuştu. Peki bu tarihten sonra haciz işlemleri tekrar başlamış mıdır?

3. Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalara borcu olan çiftçi sayısı kaçtır? Kaç çiftçi icralık olmuştur? Borcundan dolayı traktörünü, bağını, tarlasının satan çiftçi sayısı kaçtır?

4. Çiftçilerin üretmiş olduğu sebze ve meyvelerin aracılar olmadan halka ulaştırılması konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır? Meyve ve sebze fiyatlarındaki artışın engellenmesi için herhangi bir tarım politikası geliştirdiniz mi?

5. Türkiye, tarımsal alanı en geniş ülkeler arasında yer alırken, sebze ve meyveyi neden ithal etmektedir?

6. Tarım ve Orman Bakanlığının, çiftçilerin tarımsal faaliyette bulunabilmesi için mazot, tohum, gübre gibi hammadde maliyetlerini en aza indirecek herhangi bir çalışması var mıdır?

7. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, ülkemizdeki et fiyatlarındaki artışın nedeni nedir? Bakanlık olarak et fiyatlarındaki artış nedeni ile kaç ailenin et tüketemediğine dair bir bilginiz var mıdır? (DUVAR)