HDP'li Dede: Hakkari’de askerler hayvanlarını almaya giden genci vurdu

Önceki gün askerlerin açtığı ateşle iki gencin vurulduğu Hakkâri'de, bugün de benzer bir olay yaşandı. İddiaya göre hayvanlarını almak için araziye giden 18 yaşındaki Mehmet Dinç, bacağından vuruldu.

HDP'li Dede'nin yayınladığı görüntüde köylüler yaralı genci kendi yaptıkları sedyeyle taşıyor.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HAKKÂRİ- Sınırın sıfır noktasındaki Hakkari'nin Derecik ilçesine bağlı Adadağ-Yeşilova Mezrası’nda 18 yaşındaki Mehmet Dinç'in askerler tarafından vurulduğu öne sürüldü. Olayı, HDP Hakkâri Milletvekili Sait Dede Twitter hesabından duyurdu.

Olayı Gazete Duvar'a anlatan Said Dede, kendisinin de kısa bir süre önce haberi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Olay, Mehmet Dinç hayvanlarını almaya giderken yaşandı. Askerler dizinden vurmuşlar. ‘Ne işin var burada diye de bağırmışlar.’ Genç yaralı halde koşmaya çalışmış. Köylüler o halde buluyor genci. Ondan sonra da ambulansa haber veriliyor. Köylüler gördükleri kadarıyla hayati tehlikesinin olmadığını söyledi. Şimdi hastanede.”

'HALK NERESİ YASAKLI, NERESİ DEĞİL BİLMİYOR'

Derecik’te iki gün önce yine askerlerin açtığı ateş sonucu 23 yaşındaki Şahap Şendol ile 17 yaşındaki Celil Ekinci’nin yaralanmasını hatırlatan Dede, ilçede halkın sürekli benzer olaylarla karşılaştığının altını çizdi. Derecik’te neredeyse her yerin 'yasak bölge' olduğunu belirten HDP'li Dede, “Derecik güvenlik diye her yeri kapalı bölge. Bazen tapulu araziniz, bazen her gün hayvan götürdüğünüz yer, bazen evinizin önü bazen tarlanız yasaklı bölge olur. Halk neresi yasaklı neresi değil bunu dahi bilmiyor. Evinin önünde, tarlasında vurulabiliyor. Bundan önceki vakada vurulanlar piknik yapıyorlardı. ‘Askerler burada piknik yapamazsınız’ deyip, ateş açmışlar. Daha önce de bir çoban vurulmuştu” diye konuştu.

MÜLKİ İDARE HESAP SORSAYDI YENİLER OLMAZDI

Derecik’te bu tür ateş açma olaylarının tamamen keyfi şekilde yaşandığını vurgulayan Sait Dede şöyle devam etti: “Asker istediğini 'güvenlikli bölgeye girdiniz' diye vurabilir. Tamamen keyfi uygulama. Düşünün Hakkâri'de yaşanan olayları basın vermezse Mülki İdare açıklama dahi yapmıyor. Mülki İdare hesap sorsaydı yeni vakalar yaşanmazdı zaten. Bundan 2 gün önce vurulan iki genç için de bildiğim kadarıyla hala açıklama yapılmadı. Yapsa da ya kaçakçı diyecekti ya da kurşun sekti. Hakkari’de olanlar, Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklıdır. Çözüm sürecinde bir kişi dahi vurulmadı.” (DUVAR)