HDP’li Dede, Fırat’ın akıbetini Bakan Gül’e sordu

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan Bahtiyar Fırat'la ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması için Meclis'e soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

HAKKARİ - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 6 maddelik soru önergesi verdi. Önergesinde Bahtiyar Fırat'ın 14 Ekim tarihinde saat 01:15 TK 0878 uçağı ile Tahran’a gidecekken pasaport kontrolünden geçtikten sonra havalimanı polisi tarafından ‘İstihbarata teslim edilmek üzere seni gözaltı alıyoruz’ denilerek alıkonulduğunu kaydeden HDP’li Dede, Fırat'ın 3 saat bekletildikten sonra serbest bırakıldığını ifade etti.

Uçağını kaçıran Fırat'ın eve dönmek üzere bir taksiye bindiğini ve sonrasında iletişiminin kesildiğini söyleyen Dede, o tarihten itibaren kendisinden haber alamayan ailenin Fırat’ın hayatından endişe ettiğini belirtti. Dede ayrıca, Fırat’ın ailesine savcılık tarafından ilk etapta  ‘MİT tarafından gözaltına alındı, sabırlı olun’ dendiğini, sonrasında ise savcılığın bu durumu inkar ettiğini söyledi.

HDP'li Dede, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e şu soruları sordu:

1. Bahtiyar Fırat’ın akıbetine ilişkin başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Bu konuda kimlerin ifadesi alınmıştır? Soruşturma dosyasında Bahtiyar Fırat’ın kullandığı telefonun HTS kayıtları var mıdır?
2. İstanbul Havaalanında Bahtiyar Fırat’ı gözaltına alan polis memurları hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır?
3. 14.10.2020 tarihinde Bahtiyar Fırat’ın gözaltına alınma ve serbest bırakılma talimatını cumhuriyet savcılığı mı vermiştir? Havaalanı polis karakolunun cumhuriyet savcılığına bu konuda yaptığı bir müracaat var mıdır? Savcılık Bahtiyar Fırat’ın alıkonulduğu 3 saat boyunca bilgilendirilmiş midir?
4. Savcılık makamının Bahtiyar Fırat’ın ailesine söylediği, MİT tarafından gözaltına alındığı, sabırlı olmaları gerektiği şeklindeki beyanın anlamı nedir? Yakalama ve gözaltına alma işlemleri MİT söz konusu olduğunda 5271 sayılı CMK ve ilgili yönetmeliğe göre yapılmıyor mu? Anayasa ve kanunla korunan haklar askıya mı alınıyor?
5. Bahtiyar Fırat gözaltında mı?
6. Gözaltında 17.000 insanın kaybedildiği gerçeği karşısında kamuoyunda endişe yaratan Bahtiyar Fırat’ın akıbetine ilişkin bir açıklama yapacak mısınız? (DUVAR)