HDP'li Başaran: Gezer’in ölümünü ‘intihar’ olarak kabul etmiyoruz

Meclis'te açıklama yapan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, sistematik bir biçimde işkence ve kötü muameleye uğrayan Garibe Gezer'in ölümünü "intihar" olarak kabul etmediklerini söyledi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kadın milletvekilleri, Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde intihar ettiği açıklanan Garibe Gezer ve Aysel Tuğluk'a ilişkin Meclis’te açıklama yaptı. Uzun bir süredir Türkiye’deki cezaevlerinin 80’li yıllarda Diyarbakır Cezaevi’ni aratmayan uygulamalarla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Başaran, “Her gün hak ihlallerinin artırıldığını, her gün cezaevlerinde tutsakların ve mahpusların insanlık onuruna aykırı bir biçimde kötü muamele ile yüz yüze kaldıklarını ifade ediyoruz. Bunu biz ifade ederken kulağını kapatan, görmezden gelen iktidarın politikaları sonucunda en son önceki akşam Garibe Gezer’in şüpheli ölümü oldu” dedi. 

‘SÜNGERLİ ODADA TUTULDU’

Garibe Gezer’in 15 Mart’a Kayseri Bünyan Cezaevi’nde tek kişilik hücreye alındığını hatırlatan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Bunun karşısında itiraz etti, akabinde hukuksuz bir biçimde Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne sürgün edildi. 22 günlük hücre cezasından sonra 3 kişilik koğuşa geçmek istedi. Ancak bütün başvurularına rağmen hiçbir talebi kabul edilmedi ve Garibe hukuksuz bir biçimde tek kişilik bir hücrede tutulmaya devam edildi. Buna itiraz ettiğinde süngerli odada tutuldu. Süngerli oda 80’li yıllardaki Diyarbakır Cezaevi’ndeki uygulamaların bir benzeri olarak bugün işletiliyor. Gezer’in avukatları ve ailesine aktardığına göre, 24 Mayıs günü erkek ve kadın gardiyanların işkencesine ve kötü muamelesine uğradı o gün cinsel saldırı ile yüz yüze kaldı. Garibe bunu kamuoyu ile paylaştı, bunun karşısında yine, tekrar ısrarlı bir biçimde tek kişilik hücrede kalmak istemediğini belirterek dilekçeler verdi, bu dilekçeler işleme alınmadı. 7 Haziran günü hücresini yakmak istedi, öncesinde intihar girişiminde bulundu ısrarla hücrede tutuldu. Vekillerimize yaşadığı işkence, cinsel saldırı ile ve kötü muamele ile ilgili mektup yazdı. Bunların bir kısmı vekillerimize ulaşmadı, bir kısmı vekillerimize ulaştı. Bununla ilgili Meclise onlarca soru önergesi verdik, defalarca gündeme getirdik” diye konuştu. (MA)