HDP'den üreme ve cinsel sağlık hizmetleri için önerge

Cinsel sağlık hizmetlerine erişimdeki sıkıntıları Meclis'e taşıyan HDP'li Necdet İpekyüz, verdiği önergede, "Doğurganlığın düzenlenmesi hizmetlerine ulaşmak kadınların temel insan hakkıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, üreme sağlığı ve cinsel sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde, kamu tarafından karşılanması gereken hizmet ve malzemelerinin temininde yaşanan sıkıntıların sebebiyet verdiği insan hakları ihlallerinin sebeplerinin araştırılması amacıyla TBMM'ye önerge verdi. 

Önergede şu ifadelere yer verildi: 

"İnsanların her anlamla iyi ve sağlıklı olma halini sağlamak, insan haklarını -özelinde kadının insan haklarını- korumak ve geliştirmek için temel şartlardan biri de cinsel haklar ve üreme haklarını sağlamak ve hak bilincini artırmaktır. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakkı kişinin cinsel yolla aktarılan enfeksiyonların aşılarına, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile ilgili bilgilere, araçlara, hizmetlere, gebelik istenmiyorsa gebeliği önleyici yöntemlere isteniyorsa da gebelik öncesi, süreci ve sonrasında yaşamını sağlıklı şekilde sürdürebilmesi için ilgili sağlık hizmetlerine erişebilmesini kapsamaktadır. Uluslararası ve ulusal belgelere göre devlet, bunları yurttaşlara cinsiyet dahil herhangi bir ayrımcılık gözetmeksizin ve ücretsiz sağlamakla mükelleftir. Ek olarak, doğurganlığın düzenlenmesi hizmetlerine ulaşmak kadınların temel insan hakkıdır.

Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin de sıkıştırıldığı ASM’lerin koşulları özellikle HIV ile yaşayanların, kadınların ve LGBTİ+ların cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakkını kullanabilmesini sağlayabilecek fiziki koşullarda olmamakla birlikte nitelikli yaklaşıma ve eğitime sahip sağlık çalışanlarını bulundurmaktan da uzaktır. 

Günümüzde Sağlıkta Dönüşüm Politikaları ile gelen gebelik sonlandırma ve doğum haklarında kısıtlamaları; gebeliğin sonlandırılması, sezaryen, doğum kontrol hizmeti sağlamada yasal olmayan kısıtlayıcı uygulamalar, üreme sağlığı hizmetlerine erişimde yaşanan sorunlar ve hak ihlallerinde artışlar bulunmaktadır." (HABER MERKEZİ)