HDP İzmir Kadın Meclisi: Erkek egemen iktidar savaş dedikçe, biz barışın inşasını yükselteceğiz

Açıklama yapan HDP İzmir Kadın Meclisi'nden kadınlar, "Erkek egemen iktidar savaş dedikçe, biz onurlu bir barışın inşasını yükselteceğiz" diyerek, katledilen kadınlar anısına denize karanfil bıraktı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Konak eski Sümerbank önünde bir araya geldi.

"Şiddete, savaşa, yoksulluğa karşı isyandayız. Jin, jiyan, azadi (Kadın, yaşam, özgürlük)" yazılı pankart taşıyan kadınlar, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" ve "Biji berxwedana jinan" (Yaşasın kadın direnişi) sloganları attı. Açıklamada Nagihan Akarsel, Deniz Poyraz, Mahsa Jina Amini, Pınar Gültekin, Gülistan Doku, Şebnem Korur Fincancı'nın fotoğrafları da taşındı.

Kadınlar adına konuşan HDP İzmir Kadın Meclisi üyesi Ayşe Özdamar, katledilen kadınları anarak, "Bugün hepimiz Mariayız, Nagehanız, Pınar Gültekiniz, Jinayız, Deniz Poyrazız, Rojava’da IŞİD barbarlığına karşı mücadelede kelebek olup özgürleşen kadınlarız. Erkek devlet şiddetine karşı meydanlara akan kadınlarız. Jina’nın saç telini isyan bayrağına dönüştüren kadınlarız. Nagehan’ın kalemini yere düşürmeyenleriz. Aysel Doğan gibi ömrünü barış mücadelesine adayanlarız. Deniz Poyraz’ın umudunu çoğaltanlarız. Gerçekleri söylemekten çekinmeyen Şebnem Korur Fincancı’nın öğrencileriyiz" dedi.

'BÜTÇEDE KADININ ADI YOK'

"İktidarın önümüzdeki yılın bütçesini meclise sunduğunu ve tümü erkeklerden oluşan bürokratlarla oluşturulan bütçenin savaşa akıtıldığını" söyleyen Özdamar, "O bütçede kadının adı yok. O bütçeden biz kadınlara örneğin, şiddete maruz kaldığımızda gidebileceğimiz kurumlara, eğitim ve yaşam giderlerimizi karşılayacak güvenceye, istihdam edilmeye, özel hijyen ürünlerine ve sağlık hizmetlerine ücretsiz ulaşma olanakları yok" diye konuştu.

"Erkek egemen iktidar savaş dedikçe, biz kadınlar onurlu bir barışın inşasını yükselteceğiz" diyen Özdamar, "Ve bu topraklarda barış kazanacak. Bu 25 Kasım’da da tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz. Savaş ve kaostan beslenen iktidara karşı direncimizi pekiştiriyoruz. 'Jin, jiyan, azadi' sloganımızı tüm dünya kadınlarının sesi ile birleştireceğiz. Eşit, özgür bir dünyayı inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından katledilen kadınlar anısına denize karanfil bırakıldı. (DUVAR)

Etiketler İzmir HDP